Andor Faber presenteert het IFKS Sjoernaal: "Strijd, strijd en nog eens strijd"

© Omrop Fryslân
De IFKS is een bijzonder kampioenschap, waar misschien nog wel de onbekendheid overheerst bij het grote publiek . Presentator Andor Faber zal dit jaar daarom op zoek naar de verhalen achter de vloot in het IFKS-journaal.
Zaterdag 13 augustus gaat de competitie in de IFKS van start. De eerste wedstrijd is op het IJsselmeer, bij Hindeloopen.
Waar kijk je het meest naar uit?
"Dat het weer kan! De IFKS kon natuurlijk twee zomers niet doorgaan. En nu eindelijk wel weer! Het is altijd een prachtig gezicht op de Friese meren: terwijl de ene IFKS-klasse druk bezig is met de wedstrijd, is de andere aan het inzeilen voor hun start. Dan zie je twintig tot dertig van die prachtige skûtsjes in een oogopslag op het water. Machtig!"
Wat vind je er zo mooi aan?
"Ik vind de sfeer bij de IFKS altijd heel erg mooi. Op het water is het keihard strijden en wordt er alles aan gedaan om zo hoog mogelijk te eindigen, maar daarbuiten is het heel gemoedelijk en kent iedereen elkaar. Wat ook mooi is: jong en oud strijden tegen elkaar.
In de A-klasse heb je aan de ene kant routiniers als Sikke Heerschop, Ulbe Zwaga en Tony Brundel. Aan de andere kant heb je jongere schippers als Arjen de Jong en Wytse Heerschop. En wat zo mooi is, is wat ik net schetste. De prachtige beeld van al die skûtsjes op één wedstrijdwater. Simmer yn Fryslân in optima forma."
De top 3 in 2019 in de A-klasse:
Eelkje II, Jeroen de Vos, 22,9 punten
Wylde Wytse, Sikke Heerschop, 23,9 punten
Waaksdom, Ulbe Zwaga, 24,8 punten
Wat kunnen we verwachten?
"Strijd, strijd en nog eens strijd! Na twee zomers zonder IFKS heeft iedereen er weer veel zin in. Dat betekent gretige bemanningen, misschien soms wel wat té gretig, en daarom spannende wedstrijden met spektakel. Alhoewel: dan moet het weer wel meewerken. Zomerweer zoals nu brengt vaak niet veel wind met zich mee. En dat is wel een eis natuurlijk."
Het heeft alle ingrediënten in zich om spannender te worden dan ooit tevoren.
Andor Faber
Wie wint?
"Poeh, dat is een goede vraag. Als we naar de A-klasse kijken, zijn er dit jaar meer kanshebbers dan ooit, denk ik. Klaas Kuperus werd al eens kampioen en zeilde goed in het voorseizoen. Pieter-Jilles Tjoelker werd de laatste twee edities kampioen van de C- en B-klasse en heeft een snel skûtsje.
En poets schippers als Geale Tadema, Froukje Osinga-Meijer, Jeroen Vos, Sikke Heerschop en Ulbe Zwaga niet uit met al hun ervaring. Kortom: het heeft alle ingrediënten in zich om spannender te worden dan ooit tevoren!"
Mis niks van de IFKS!
Het IFKS skûtsjesilen is van 13 augustus tot en met 20 augustus live op radio te volgen bij Omrop Fryslân. 's Avonds kijkt Andor Faber terug op de wedstrijd in het IFKS Sjoernaal. Kijk voor meer informatie op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.