Zwembad Mounewetter bestaat volgend jaar 50 jaar en wil van het gas af

Voorzitter Roel Bijlsma van zwembad Mounewetter © Omrop Fryslân
Over anderhalf jaar moet zwembad Mounewetter in Witmarsum van het gas af zijn, als het aan het bestuur van het zwembad ligt. Het buitenbad is nog altijd een succes: deze week is de 35.000e bezoeker verwelkomd.
Het bad is een van de grootste openluchtzwembaden in Fryslân. Bezoekers komen dan ook uit heel Fryslân en van daarbuiten.
Volgens voorzitter Roel Bijlsma is het zwembad financieel altijd gezond geweest en dat komt door het pionieren. "Je moet de techniek voor blijven en modern zijn. Net als nu met de duurzaamheid. Als we nu niet investeren, moet het entreegeld omhoog." Dat zorgt voor minder bezoekers, denkt Bijlsma, en dan is het een aflopen zaak.

Duurzaamheid

Mounewetter was altijd al bezig met de duurzaamheid. "We zijn begonnen met 100.000 kuub gas. Dat hebben we teruggebracht door als een van de eersten een zwembadafdekking te kopen. Daarmee werd het 50.000 kuub. Inmiddels is het door het alert en attent blijven van medewerkers 30.000 kuub gas per jaar."
Hoewel het al aardig minder is geworden, gaat het nog om veel. En dat is niet goed voor het klimaat, weet Bijlsma.

Blijven bestaan

Volgens Bijlsma, die al vanaf 1977 in het bestuur zit van het buitenbad, gaat het er om dat mensen voor een redelijke prijs kunnen zwemmen. Nog altijd kost een kaartje 4,50 euro. Het enige wat een toekomst in de weg kan staan is personeelstekort. Want ondanks advertenties is het lastig om personeel te krijgen.
Bijlsma: "Dat kan weleens het grootste probleem worden van de toekomst. Als je niet genoeg mensen hebt, dan kun je geen veiligheid garanderen. Dus dan moet je korter open of zelfs helemaal dicht."
Maar daar gaat Bijlsma niet van uit. "Want wie wil nu niet in zo'n mooi zwembad werken?"

Jubileum

Het zwembad bestaat volgend jaar 50 jaar. Tijd voor Bijlsma om te stoppen. "Dat is natuurlijk een mooie mijlpaal. Ik heb twee jaar geleden gezegd: als we 50 jaar bestaan, houd ik op. Dan wil ik graag het stokje aan jullie overgeven. Maar het zal wel pijn doen."
Zwembad Mounewetter in Witmarsum © Omrop Fryslân
Nu eerst nog maar genieten van de laatste anderhalf jaar. "Dan sta ik hier voor de deur en kijk ik naar binnen. Ik zie mensen die plezier hebben in het zwembad: daar doe ik het voor. Het is mijn DNA geworden."
Openluchtzwembad Mounewetter volop in beweging