Oane Galama ljept beste seizoenssprong, Westert heeft meeste Gouden Rige-punten

Oane Galama © Martin de Jong
De fierljepwedstrijd in IJlst is gewonnen door Oane Galama uit Hilaard, die naar 20.88 meter sprong. De wedstrijd was de afsluiting van de 'Gouden Rige' waarin Hanneke Westert bij de meisjes met 38 punten de meeste binnenhaalde.
Oane Galama sprong bij de senioren overtuigend naar de eerste plaats met 20.88 meter. Dat was ook meteen zijn verste seizoenssprong. Nard Brandsma uit Workum haalde de twintig meter net niet, maar ljepte 19.97 meter bij elkaar en kwam zo op de tweede plaats. Derde werd Sytse Bokma uit Workum met 19.70 meter.
Oane Galama over zijn fierljepprestaties in IJlst
Hanneke Westert sprong naar de eerste plaats bij de meisjes: zij sprong in haar laatste finalesprong 15.87 meter. De Sneker ging daarmee Jeltske Terpstra uit Tzum (14.40 meter) en Rianne Kampen uit It Heidenskip (13.42 meter) voorbij.
Hanneke Westert over haar fierljepprestaties in IJlst
Westert heeft haar eigen Nederlands klassementsrecord voor meisjes verbroken. Dat stond op 106.08 meter (optelsom van de zeven beste wedstrijden). Ze moest verder springen dan 14.82 meter, maar sprong 15.02 in de voorronde. Het nieuwe record staat daarmee op 106.28 meter.

Junior over de 20 meter

Bijzonder is dat er maar twee ljeppers verder dan twintig meter kwamen. Naast Oane Galama was dat Wisse Broekstra uit Tzummarum, die 20.15 meter bij elkaar sprong.
Hij werd daarmee eerste bij de junioren. Zover kwamen Germ Terpstra uit Tzum met 18.67 meter en Riemer Durk Krol uit Heeg met 17.54 meter lang niet.
Wisse Broekstra over zijn fierljepprestaties in IJlst
Ook Wisse Broekstra kon een klassementsrecord op zijn naam zetten, bij de Friese junioren. Het oude record van Sytse Bokma uit 2015 stond op 135.20 meter. Broekstra moest in de voorronde verder springen dan 18.63 meter, maar sprong 19.86 meter.
De wedstrijd in IJlst was de zesde en laatste wedstrijd in de 'Gouden Rige' van de Fryslân Cup. Dat zijn zes bijzondere wedstrijden in Winsum, Buitenpost, Grijpskerk, Burgum, It Heidenskip en IJlst.
Met elk Gouden Rige-duel konden ljeppers punten verdienen voor het eindklassement. De winnaar kreeg zes punten, de nummer twee vier, de nummer drie, en de nummers vier en vijf krijgen twee en één punt. De zesde en laatste ronde gelden dubbele punten.
De winnaars van de Gouden Reeks 2022: senioren: Oane Galama (31 punten), Vrouwen: Tessa Kramer (29 punten), Junioren: Germ Terpstra (28 punten), Jongens: Auke Jan Jilderda (32 punten) en Meisjes: Hanneke Westert (38 punten).
Tessa Kramer uit Amersfoort was bij de vrouwen de verste ljepper met 15.48 meter in de voorronde. Femke Rispens uit Niehove (14.53 meter) en Sigrid Bokma (14.16 meter) volgden na haar.
Bij de jongens werd Erwin Lefferts uit Buitenpost eerste: ondanks dat hij in de finale twee keer in het water belandde, had hij in de voorronde 16.20 meter gesprongen. Daarmee was hij verder dan Auke Jan Jilderda uit Burgum (16.06 meter) en Brent Monsma uit Tzummarum (15.00 meter).