Container vroeg bij de weg en roken verboden: Fryslân neemt hittemaatregelen

De afvalwagens rijden eerder © ANP
De provincie Fryslân zet zich schrap voor hoge tempraturen. Verschillende organisaties nemen maatregelen in verband met de hitte die in de komende dagen alleen maar toeneemt.
Zo wijzen de gemeenten Ameland en Terschelling nogmaals op het rook- en stookverbod op de eilanden. Zij willen geen peuken op de grond of kampvuren op hun gebied. Die verboden gelden nog tot en met 14 september en 22 oktober.
Het is in deze periode verboden om te roken in de kwetsbare natuurgebieden met bos, op heide en duinen. Want bij droog weer neemt de kans op een natuurbrand flink toe. Als er sprake is van zo'n natuurbrand, kan het vuur zich snel en onvoorspelbaar uitbreiden.

Containers eerder bij de weg

Afvalbedrijf Omrin heeft bekendgemaakt dat zij haar hitteplan in werking stelt. Dat betekent dat vuilnismannen eerder beginnen op 11 en 12 augustus.
Mensen worden gevraagd om de container al vóór 06.30 uur aan de weg te zetten. Want vanwege hitte beginnen de chauffeurs een uur eerder.

Rode Kruis: Nederlanders onderschatten risico's

Het Rode Kruis wijst op het Nationaal Hitteplan dat woensdag in het hele land geldt. Het grootste deel van de Nederlanders onderschat de risico's van hoge temperaturen, zo blijkt uit onderzoek.
Zo'n 80 procent van de Nederlanders maakt zich weinig zorgen en veel mensen weten niet goed wat ze moeten doen bij klachten door hitte.
Het kan te warm worden © ANP
Warmte kan zorgen voor een hoge lichaamstemperatuur en hartslag, wat kan leiden tot hitte-uitputting of een hitteberoerte. Op de website van het Rode Kruis zijn meerdere adviezen voor de hitte te vinden.

Postduiven blijven binnen

De Friese afdeling van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie heeft alle vluchten met postduiven geschrapt voor het weekend van 13-14 augustus. Afdeling Friesland '96 geeft aan het jammer te vinden, maar het welzijn van de duiven hoort op de eerste plaats te staan.
Voor de tropische temperaturen is een hitteprotocol gemaakt, waarin is opgenomen dat het niet meer verantwoord is om met jonge en oude duiven te vliegen.