Morra-Lioessens wint de Freule voor de eerste keer ooit

© Dijks Media
Het partuur van Morra-Lioessens met Folkert Jelmer Visser, Douwe Dijkstra en Johan Sipma heeft de 120ste editie van de Freule, de meest belangrijke kaatspartij voor jongens, gewonnen. In de finale was het partuur met 3-5 4-6 te sterk voor Raerd met Jens Kooistra, Jelmer Foppe Drijfhout en Sybrand Veldhuis.
Morra-Lioessens stond nog nooit eerder in de finale van de Freule. Het is dus de eerste keer ooit dat zij de Freule winnen.

Raerd laat kans op 4-2 liggen

Het zag er lang niet naar uit dat Morra-Lioessens de finale zou winnen. Het partuur van Visser pakte wel het eerste bordje, maar daarna liep Raerd uit naar 3-1. Op 3-2 6-6 liet Raerd een grote kans liggen om op 4-2 te komen en daarna kantelde de wedstrijd.
Morra-Lioessens kreeg steeds meer vertrouwen en gaf geen eerst meer uit handen. Bij 3-5 4-6 sloeg Raerd de bal buiten. Daarmee was de wedstrijd afgelopen.
De laatste slag van de finale
In eerdere omlopen schakelde Morra-Lioessens als Franeker, Spannum, Sexbierum-Pietersbierum en Makkum uit.
Een emotionele Johan Sipma aan het woord
"Dit is prachtig, hier doe je het voor", zegt Johan Sipma van het winnende partuur. "We kaatsen alle drie fantastisch, we zaten zo in de flow", zegt Sipma, terwijl de tranen hem in de ogen staan.
Sipma heeft het in de wedstrijd wel zwaar gehad. "Ik merkte mijn hamstring en de kuiten in de finale wel. Het is allemaal net goed gegaan, maar een paar keer schoot de kramp er wel in."
Jens Kooistra is toch ook wel trots
De verliezers van Raerd waren natuurlijk teleurgesteld, al voelden zij ook wel trots. "We hebben fantastisch gekaatst en we hebben alle drie volgend jaar nog een kans", zegt Jens Kooistra.
Raerd werd voor het toernooi niet tot de favorieten gerekend: "Wij wisten dat we iedereen wel konden pakken, maar de finale hadden we nooit gedacht te halen, maar als je er dan staat, dan wil je hem ook winnen natuurlijk, maar het viel net hun kant op. Dat is jammer."