Ook droogte in Fryslân; situatie is nog niet zorgelijk

© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Met deze tropische temperaturen is het ook droog in Fryslân. Volgens Wetterskip Fryslân is de situatie nog niet zorgelijk.
"Natuurlijk is het in Fryslân ook erg droog", zegt Frank Jorna van Wetterskip Fryslân. "Maar nog niet zo droog als op andere plekken in Nederland. Vorige week was het neerslagtekort 130 millimeter en nu is dat opgelopen tot 160 millimeter. We moeten dus wel zuinig aan doen, maar het is nog niet zorgelijk."
IJsselmeer als buffer
"We hebben een buffer en we kunnen gebruik maken van het IJsselmeer. Maar dat water wordt door de rivieren aangevoerd en ook daar is minder water. Die buffer is onze redding en we hebben wat meer regen gehad dan in andere delen van Nederland. Dat water van twee weken geleden hebben we goed vastgehouden. De komende twee weken kunnen we het peil op hoogte houden."
Met verschillende partijen heeft Wetterskip Fryslân een regionaal droogteoverleg gehad. Landelijk is er ook overleg over de verdeling van het water in het IJsselmeer met andere waterschappen.
Oproep: wees zuinig met water
Een beregeningsverbod zou één van de eventuele te nemen maatregelen kunnen zijn. Jorna doet wel de oproep om zuinig te zijn met water.
Frank Jorna van Wetterskip Fryslân