40 jaar geleden was de eerste IFKS-wedstrijd: "De eerste jaren was het een chaos, maar geweldig"

Allard Syperda en Age Veldboom over 40 jaar IFKS
Vandaag precies veertig jaar geleden was de eerste wedstrijd in de IFKS. Op 10 augustus 1982 deden 16 skûtsjes mee. De eerste winnaar was de Nederlander Nico Hoek. Hij werd met de Lutgerdina Smeltekop de eerste kampioen.
"De eerste jaren vond ik geweldig. Het was een chaos", vertelt Allard Syperda over de begintijd van de IFKS. "Sommigen wisten amper hoe het moest, maar het was fantastisch."
"Dat is ook het kenmerk van de IFKS", vult Age Veldboom aan. "Het zijn allemaal vrijgevochten jonge ondernemers die hun kans zagen om zelf met een skûtsje het Friese water op te gaan."

Makkum

De eerste wedstrijd was in Makkum. Er was een grote diversiteit aan schepen. "We zeilden nog met een ding van niks" weet Syperda. "Het was wel de drijfveer om het jaar daarop met een ander schip te komen, dat we hebben verspijkerd en aan gelast en meer. "
Allard Syperda © Omrop Fryslân
De SKS bestond al jaren, maar daar was geen plek voor nieuwe deelnemers. Scheepseigenaren klopten tevergeefs aan bij de SKS. Dat was reden voor Gerrit Roosjen om een nieuwe organisatie op te starten.
Veldboom herinnert zich dat er wat rivaliteit de SKS was. "Dat was wel jammer. De wrijving werd soms ook wel opgezocht. Voor mij hoefde dat niet: de twee clubs kunnen naast elkaar bestaan en ze vullen elkaar aan. Veel SKS-schippers hebben hun begin bij de IFKS gehad, als een soort stage."

Trainen met de SKS

Syperda kon goed met de Van der Meulens uit Woudsend overweg. "Ze zaten in de SKS en wij in de IFKS en we trainden elke donderdagavond samen op de Hegemer Mar." Ze leerden van elkaar. "We hadden ook eens een man in een vissersboot als hoogste boei gebruikt. Na drie keer was hij zo beroerd dat we om hem heen gingen, dat hij de hengel binnenhaalde en zei: ik kom hier nooit terug."
Ik kan me wel voorstellen dat sommigen dachten wat moeten die jongelui. 'Ze kunnen niet eens zeilen en stappen al op een skûtsje.'
Age Veldboom
De IFKS begon eerder met 'dacron'-zeilen. "De SKS zeilde nog met traditioneel katoenen tuig. Pas in 1999 is de SKS ook overgegaan", zegt Veldboom. "Ik kan me wel voorstellen dat sommigen dachten wat moeten die jongelui. 'Ze kunnen niet eens zeilen en stappen al op een skûtsje.' Dat was soms ook wel zo, maar al doende leert men."
Age Veldboom © Omrop Fryslân
De eerste wedstrijd in 1982 werd gewonnen door Nico Hoek, een Nederlander. "Hij had een klein skûtsje met zijn broer André", weet Syperda. "Die hadden dat skûtsje heel goed voor elkaar."
"Hij was een goede zeiler en een terechte winnaar", vult Veldboom aan. "Daar moesten de Friezen maar wat van leren. Later is een van de broers nog adviseur geweest bij Siete Meeter in de SKS. En die werd dat jaar kampioen. Dus die Hollander kon best wel zeilen."
Age Veldboom en Allard Syperda over de IFKS