Nationaal hitteplan is van kracht: let op kwetsbare groepen

© Omrop Fryslân
Door de verwachte hoge temperaturen gaat het nationale hitteplan vandaag weer in. Die beslissing is genomen door het RIVM, in overleg met het KNMI. Waarschijnlijk blijft het van kracht tot na het weekend.
"Het instellen van het hitteplan is bedoeld als geheugensteuntje", zegt Bich Phuong Nguyen van GGD Fryslân. "Om extra alert te zijn op de risico's van hitte." De risico's zijn uitdroging, oververhitting en uitputting. Het is vooral bedoeld als waarschuwing voor kwetsbare groepen, zoals oudere mensen en kleine kinderen.

Beroerte

"En de zon schijnt ook feller en langer, waardoor de huid sneller kan verbranden. Het kan zelfs zo extreem worden dat mensen een hitteberoerte krijgen. Dat begint vaak bij wat suffer worden en iemand kan verward gedrag vertonen." Het kan gebeuren als iemand te lang in de zon is, bijvoorbeeld bij het sporten, en te weinig drinkt. Bij een beroerte moet je 112 bellen.
Mensen die buiten moeten werken, wordt aangeraden om te bekijken of ze vroeger of later op de dag kunnen werken.

Let op kwetsbare groepen

De GGD roept op om ouderen, vooral 75-plussers, in de gaten te houden. "Misschien kun je helpen om de parasol op te zetten of de zonnewering uit te draaien of een glaasje water met ze te drinken." Oudere mensen kunnen de warmte niet goed kwijt en hebben minder de neiging om wat te drinken.
Tot slot is het goed om te bekijken of medicatie kan worden gebruikt met hoge temperaturen, mogelijk zijn er extra risico's. "En alcohol en drugs zorgen er ook voor dat je lichaam anders omgaat met warmte."