Gondels voor gondelvaart Aldeboarn krijgen vorm: "Wij verklappen nog niet alles"

Dit bord staat nu bij de ingang van Aldeboarn © Facebook Gondelvaart Aldeboarn
Inwoners van Aldeboarn zijn bezig met de laatste werkzaamheden aan hun gondels voor de jubileumeditie van de gondelvaart op 26 augustus. Het doel was oorspronkelijk om in 2020 het 75ste jubileum te vieren. Vanwege corona ging dat toen niet door.
Doede Mellema van de buurt De Wynhoeke merkt dat het bouwen van de gondel goed verloopt: "Maar het moet allemaal wel weer wat op gang komen." Hij is blij om te zien dat er zoveel mensen van verschillende generatie meebouwen.
De praam van De Wynhoeke heeft dit jaar de vorm van een vliegtuig. Er zitten nog geen vleugels aan. "De Wynhoeke Airlines", lacht Mellema. "Maar wij willen nog niet alles verklappen."
Bij De Wynhoeke bouwen ze een vliegtuig © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De gondels zijn door inwoners van de verschillende buurten in het dorp gemaakt. Zij zullen ook toneelspelen op de pramen. De meeste teams beginnen al in februari met de opbouw.

Meer teams dan gewoonlijk

Bij de gondelvaart varen de 14 versierde pramen twee keer over rivier De Boarn door het dorp. Suzanne de Vries, van het bestuur: "Het houdt niet meer op. Veertien gondels lang is het een groot showstuk. "
Volgens de organisatie doen er meer teams mee dan tijdens eerdere edities. De buurten mogen zelf het thema van hun gondel uitkiezen. Een externe jury zal de ontwerpen van de gondels beoordelen.

Dromen

In het kader van het jubileum heeft het bestuur een aantal dromen geformuleerd. De Vries: "Bijvoorbeeld de grote letters bij het welkomstbord van Aldeboarn." Een andere droom is dat er deze editie voor alle inwoners van Aldeboarn oranjekoek is geregeld.
Bij De Wynhoeke zijn ze maar wat blij dat de vaart na corona weer door kan gaan: "Je mist dat enorm. Het zorgt voor veel saamhorigheid in het dorp."
Verslaggever Earryt Sijens bij de gondels in Aldeboarn