September is 'pridemaand' in Leeuwarden om acceptatie LHBTI'ers te bevorderen

Een beeld van Roze Zaterdag in Leeuwarden afgelopen jaar © ANP
Leeuwarden zal in de maand september doordrongen zijn van 'pride-activiteiten'. Dat zijn activiteiten die de acceptatie van LHBTI-mensen moet bevorderen.
Want dat is nog hard nodig, zegt Brenda de Groot van het COC, de belangenvereniging van LHBTI'ers. "Je merkt dat mensen nog steeds geweigerd worden bij bepaalde plekken. Bijvoorbeeld op de eilanden, daar zie je dat er problemen zijn bij de acceptatie van de doelgroep."

Dragbingo

De hele maand wordt er van alles georganiseerd in Leeuwarden. Zo staat er een familiedag en een dragbingo op het programma. Ook wordt er een zogenoemde ' pride parade ' georganiseerd. Een bonte optocht van zoveel mogelijk mensen loopt dan door de stad om aandacht te vragen voor gelijke rechten van LHBTI'ers.
"Tijdens Roze Zaterdag hebben we dat ook al georganiseerd, maar dit jaar varen we niet met boten, maar gaan we een 'walk' doen", zegt De Groot.
De optocht krijgt een activistisch karakter. "Dat is hoe het ontstaan is, uit protest, en dat is ook waar we naar terug willen."
Verslaggever Lennard Geerts in gesprek met Brenda de Groot