Leeuwarder betrokken bij dodelijk ongeluk op Highland Games in Geldrop

De politie doet onderzoek © ANP
Een 22-jarige man uit Leeuwarden is betrokken bij het dodelijk ongeluk op de Highland Games in het Brabantse Geldrop. Een 65-jarige man kwam zondag om het leven, nadat hij geraakt werd door een metalen bal aan een houten stok.
Volgens de politie heeft de Leeuwarder de kogel gegooid. Hij zou bij het onderdeel hamergooien zijn gestruikeld. Het slachtoffer uit Geldrop was geen toeschouwer bij de Highland Games. Hij wandelde in een bloementuin naast het terrein waar het evenement werd gehouden.

Noodlottig ongeluk

Voorlopig gaat de politie uit van een noodlottig ongeval en wordt de Leeuwarder niet strafrechtelijk vervolgd, zegt verslaggever Raymond Merkx van Omroep Brabant. De discussie gaat nu vooral over of het evenement wel gehouden mocht worden. De politie en de gemeente Geldrop-Mierlo doen daar onderzoek naar.
De Highland Games waren voor het eerst op het terrein in Geldrop, als onderdeel van andere activiteiten, maar er zou geen aparte vergunning voor het kampioenschap aangevraagd zijn. Daardoor zijn er controles die normaal bij evenementen worden gedaan, niet uitgevoerd.
Ook heeft de Stichting Landgoed Kasteel Geldrop geen permanente evenementenvergunning. Dit werd zondag na het incident wel beweerd door de gemeente.
Die man liep daar nietsvermoedend aan de andere kant van de heg en toen kwam ineens die bal over die heg heen.
Raymond Merkx, verslaggever bij Omroep Brabant
De plek waar werd gegooid, was afgezet met hoge hekken. Waar het slachtoffer liep, was alleen een heg. Volgens getuigen kon de man de ijzeren bal niet zien aankomen, vertelt Merkx. "Die man liep daar nietsvermoedend aan de andere kant van de heg en toen kwam ineens die bal over die heg heen."
Volgens de organisatie van de Highland Games is er na het ongeluk contact geweest tussen de man die de kogel gegooid heeft en de vrouw van het slachtoffer. Er zou onderling begrip zijn en het gesprek zou "heel emotioneel, maar wel verbindend" zijn geweest, zegt Merkx.