Noardeast-Fryslân: "Alleen samenwerking met Dantumadiel als het leidt tot fusie"

Wethouder Aant Jelle Soepboer van Noardeast-Fryslân © Omrop Fryslân
De gemeente Noardeast-Fryslân wil duidelijkheid hebben over de samenwerking met de gemeente Dantumadiel. Noardeast-Fryslân wil alleen doorgaan met de samenwerking als dat leidt tot een fusie.
In 2019 zagen ze daar in Dantumadiel nog van af. Er kwam wel een 'ambtelijke samenwerking', maar van beide kanten beviel dat niet. Vanaf 1 januari 2024 houdt die samenwerking op.

Stip aan de horizon

Het was de bedoeling dat op sommige terreinen nog wel samen zou worden gewerkt, maar wat de raad van Noardeast-Friyslân betreft. gebeurt dat alleen als dat leidt tot een fusie. "Ik denk dat er van beide kanten behoefte is aan duidelijkheid", zegt wethouder Aant Jelle Soepboer van de gemeente Noardeast-Fryslân.
"Er is nog altijd een mogelijkheid tot samenwerking, maar dan moet wel duidelijk worden wat het nut van de samenwerking is", zegt Soepboer.
Volgens hem ontbreekt er nu 'een bestuurlijke stip aan de horizon'. "Onze raad heeft gezegd: 'volgens ons is die stip een bestuurlijke fusie tussen pak hem beet zes en acht jaar'."

'Als goede buren verder'

Als Dantumadiel er niet in meegaat, dan houdt de samenwerking tussen de gemeenten op, stelt Soepboer, die niet wil spreken van een ultimatum.
Volgens Soepboer gaat het met name over het verkrijgen van duidelijkheid. "Op dit moment zijn we er niet bepaald tevreden over en ik wil graag als goede buren verder. Als je het erop aan laat komen, dan is dat misschien niet zo. Dat zou ontzettend jammer zijn."
De gemeente Dantumadiel kon nog niet reageren op de kwestie.