Vitens doet aangifte van verstopping brandput met gier bij Ureterp

De brandput vol gier © politie.nl
Drinkwaterbedrijf Vitens heeft aangifte gedaan van vervuiling van een brandput bij Ureterp. Onbekenden hebben gier in de brandput gegooid en dat had grote gevolgen kunnen hebben voor de drinkwatervoorziening, zegt woordvoerder Jeroen Bruning van Vitens.
"Het had kunnen gebeuren dat Vitens als drinkwaterbedrijf de drinkwatervoorziening tijdelijk had moeten onderbreken, om een ontstane besmetting te kunnen verwijderen", legt Bruning uit.

Besmettingen niet uitgesloten

De vervuiling kwam zaterdagmiddag aan het licht, toen de brandweer de put langs de N381 bij Ureterp wilde gebruiken om een bermbrandje te blussen. Een brandput stond daar niet in direct contact met de drinkwaterbronnen, maar volgens Bruning kan het risico niet uitgesloten worden dat er toch besmettingen plaatsvinden.
We nemen het hoog op, zeker in tijden waarin drinkwater cruciaal is voor onze gezondheid.
Jeroen Bruning, woordvoerder van Vitens
Vitens heeft nog nooit meegemaakt dat een brandput zo vervuild werd, zegt Bruning. "Dit is voor ons nieuw en we zijn ook enorm geschrokken dat dit gebeurd is. We zijn niet alleen geschrokken, we hebben daarom ook aangifte gedaan over dit incident."
Het drinkwaterbedrijf is niet te spreken over de actie. Bruning: "We nemen het hoog op, zeker in tijden waarin drinkwater cruciaal is voor onze gezondheid. We moeten blijven drinken bij hogere temperaturen en ook voor onze hygiëne willen we natuurlijk als drinkwaterbedrijf niet dat burgers of bedrijven het drinkwater wordt onthouden."
De put is ondertussen schoongemaakt en kan weer worden gebruikt. De politie is op zoek naar getuigen van het storten van de gier in de put.