Boa's van It Fryske Gea hebben nu ook pepperspray en handboeien

Boa's van It Fryske Gea © RTV NOF
Pepperspray, een wapenstok, handboeien: de boa's van It Fryske Gea hebben een heel arsenaal gekregen om zich te verdedigen. En dat is ook nodig, zeggen ze: "Je bent vaak alleen op plaatsen waar geen andere mensen zijn. Dan kan er wel wat gebeuren."
Toezichthouder Bert (hij wil niet met zijn achternaam op het internet) van natuurgebied De Alde Feanen vertelt: "Niet iedereen heeft er een goed gevoel bij als ze aangesproken worden op hun gedrag. Dan kunnen de spanningen wel eens oplopen."

Rollebollen

Volgens hem zullen de boa's eerst proberen om het verbaal op te lossen, maar dat lukt niet altijd. Dat ziet ook boa-coördinator Richard. "Het is niet zo dat we om de haverklap liggen te rollebollen met mensen, maar je komt wel steeds meer mensen tegen die zoiets hebben van: 'wat doe je hier eigenlijk en waar bemoei jij je mee?'"
Het gaat dan vooral om mensen met loslopende honden, mensen die wandelen en fietsen waar dat niet toegestaan is en mensen die illegaal ergens kamperen.
RTV NOF ging met de groene boa's op pad:
Als het uit de hand dreigde te lopen, dan namen de boa's vaak wat afstand. Nu ze bewapend zijn, hoeft dat niet meer direct. "Het wil niet zeggen dat we er nu in batsen, maar wij kunnen nu wel iets, mocht er wat gebeuren."
De boa's staan ook in contact met de meldkamer van de politie. "Dat geeft ons al een stuk vertrouwen. Ze weten waar we zijn."