Topschaatsers weer los in Thialf: "Eén week langebaanijs kost 30.000 euro"

Marijke Groenewoud op het ijs © Omrop Fryslân, Esther Dijkstra
Het ijs in Thialf ligt er weer in. Voorlopig alleen nog maar voor de profs, maar binnenkort kan iedereen er gebruik van maken. Dat ijs in de zomer is trouwens niet goedkoop: een week langebaanijs kost 30.000 euro.
Marijke Groenewoud is erg blij: het kan weer. De Hallumse langebaanschaatsster is weer aan het trainen in Thialf. "Heerlijk! Vooral als het buiten zo warm is, dan kun je lekker afkoelen."

Gemeente en provincie betalen meer

De profs zijn dus hartstikke blij met het ijs, maar er is ook wel eens kritiek. Zo kost het veel energie om een goede ijsvloer te krijgen. "Er zullen altijd critici zijn", zegt interim-directeur Minne Dolstra van Thialf daarover.
"Maar we hebben net de Olympische Spelen gehad en dan vinden die mensen het ook mooi om er op televisie naar te kijken. En om zo hard te kunnen schaatsen, moet er ook worden getraind." De stroom komt van een windmolenpark op het IJsselmeer en binnenkort ook van zonnepanelen.
Interim-directeur Minne Dolstra van Thialf © Martin de Jong Fotografie
Met de huidige energieprijzen kost het ook veel geld. "Een week langebaanijs kost 30.000 euro en voor het shorttrack 15.000 euro." Het geld komt onder meer van de schaatsers zelf, NOC*NSF en de KNSB, maar ook van de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân als aandeelhouders.
Zomerijs belangrijk voor topschaatsers
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het ijs is goed en dus kan trainer Jillert Anema meteen zien hoe zijn pupillen eraan toe zijn. "Je stapt op het ijs om te kijken of de timing nog goed is. We hebben gefietst, geskeelerd, hardgelopen en we hebben wat krachttraining gedaan. Nu wil je controleren of dat succes heeft gehad. Schaatsen we sneller?"

Had eerder gemogen

Wat Anema betreft had het ijs er nog wel eerder mogen liggen. "Dan had je in juni al even kunnen peilen. Nu hebben we twee trainingsblokken zonder schaatsen achter elkaar gehad. We hebben onze planning erop aangepast."
Het ijs is nu alleen nog open voor de topschaatsers. Vanaf september, oktober kan de breedtesport het ijs op.