Wetterskip Fryslân is druk met 'zomerschoonmaak' na vruchtbaar jaar

Wetterskip aan het hekkelen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Wetterskip Fryslân is deze weken druk aan het hekkelen, het schoonmaken van sloten. Dit jaar was een vruchtbaar jaar en er is veel slib in de sloten.
Een goede doorstroom van sloten is belangrijk. Zo kan er water worden aangevoerd bij veel droogte, maar ook worden afgevoerd bij veel regen.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de toevoer van zoet water steeds meer een uitdaging. In Fryslân heeft het nog veel geregend in vergelijking met andere provincies en lijken de problemen minder groot. Al moet hier ook worden schoongemaakt voor een goede doorstroom.

Last van plantje

Het was een vruchtbaar jaar in Fryslân. "In veel stukken hebben we last van 'flap'", zegt rayonbeheerder Theo Haarsma. "Dat is een plantje dat als een soort spinazie heel dicht groeit. Dan kan zelfs water er niet eens meer doorheen. Als wij dat niet bijhouden, dan wordt de volledige doorstroom in Fryslân beperkt."
Simmerhekkeljen Wetterskip
Bij het hekkelen houdt het Wetterskip zoveel mogelijk rekening met het leven in de sloten. Ze hekkelen daarom alleen in het midden van het water. "Alles wat nog in het water leeft, zwemt dan naar de kant. De slib die wij uit het water halen, leggen we zo dicht mogelijk langs de kanten, dan kan levend spul als planten en insecten weer in het water komen. Er wordt een kom gemaakt in de sloot. Het water kan dan over het midden doorstromen. In het midden zit de meeste diepgang."
Het Wetterskip verwacht in september klaar te zijn met het zomerhekkelen.