Brandput bij Ureterp volgegooid met gier, politie zoekt getuigen

De brandput vol gier © politie.nl
De brandweer is afgelopen zaterdag flink gehinderd bij het blussen van bermbrandjes in de omgeving van de N381 bij Ureterp. Er was namelijk gier in een brandput gegooid.
In de nacht van vrijdag op zaterdag moest de brandweer al meerdere keren in actie komen voor een bermbrand en zaterdagmiddag was dat weer het geval. De brandweer had daarbij wat extra water nodig en wilde daarvoor een brandput aan de Mersken in Ureterp gebruiken.

"Onacceptabel"

Toen bleek dat die was volgegooid met gier. De brandweer kon de put toen niet meer gebruiken, want anders zou de brandweerauto beschadigd raken. "Dit is onacceptabel", zegt Ingrid Coenen van de politie Noord-Nederland.
De mensen van de brandweer slaagden er uiteindelijk wel in om het vuur uit te krijgen. De put is intussen schoongemaakt. Hij kan weer worden gebruikt. "Het is goed afgelopen, maar je kunt je voorstellen dat iedere seconde ertoe doet bij een ander soort brand. Dus wij nemen het hoog op."
De plek van de brand © politie.nl
De politie zoekt getuigen van het storten van de mest in de put. Mensen die iets weten, kunnen zich melden bij de politie. De politie denkt daarbij ook aan beelden van deurbelcamera's van mensen aan de Mersken.
De link met de boerenprotesten van de laatste tijd wil de politie nu nog niet leggen. "We willen het onderzoek met open vizier doen. Eerst de persoon vinden en daarna willen we in gesprek gaan over de motieven", zegt Coenen.
"Dit is niet iets wat per ongeluk gebeurd kan zijn", gaat ze verder. "Het deksel moet er echt afgehaald worden." Volgens Coenen is dat op zich niet een hele lastige opgave. "De deksels zijn er in principe gewoon af te halen, zodat de brandweer goede toegang heeft. In een noodgeval is het belangrijk dat je er direct bij kunt."