Meerdere incidenten met zwemmers op Ameland: "De zee is en blijft gevaarlijk"

Strand op Ameland © Omrop Fryslân
De afgelopen dagen zijn er opvallend veel incidenten geweest met zwemmers op Ameland. Toch waren de omstandigheden dit weekend op het eerste gezicht niet gevaarlijk of uitzonderlijk.
Dat vertelt coördinator Cor de Jong van de lifeguards van de KNRM op Ameland. "Er stond gewoon golfslag, dat is logisch. Maar dat levert niet direct gevaar op."
Dieptepunt was het overlijden van een oudere man, afgelopen zondag. Hij kwam tijdens het zwemmen in de problemen bij het strand van Nes. "De man werd onwel en is onder water geraakt", volgens De Jong. "Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar de man is gestorven."
Een lifeguard op Ameland © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Ook op zaterdag moesten meerdere mensen uit het water worden gehaald. De meeste gevaarlijke situaties ontstaan volgens De Jong doordat mensen buiten het afgezette gebied in de zee gaan. Zij zijn zich vaak te weinig bewust van de gevaren in het water. "De zee is en blijft heel gevaarlijk, vooral de Noordzee. Het is altijd oppassen geblazen."
Bij de lifeguards hakken incidenten zoals die van het afgelopen weekend er wel in. "Dat doet heel veel met zo'n groep. We hebben dit jaar ook veel eerstejaars lifeguards. Gisteravond hebben we met elkaar gezeten en heeft iedereen zijn eigen verhaal kunnen doen. Dat is belangrijk."

Vooruitzicht

Vanwege de zomervakantie en het uitzicht op mooi weer worden ook deze week weer veel zwemmers verwacht. Toch maakt De Jong zich geen zorgen. "Dat komt allemaal goed. De vooruitzichten zijn mooi, met weinig wind. Ik voorzie geen grote problemen, maar je weet het nooit."