Weer meer gedumpte konijnen naar opvang in De Blesse: "Dat is hartstikke sneu"

Aniek Overwijk loopt langs de konijnen © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Bij Stichting Opvang Konijnenparadijs in De Blesse balen ze dat er opnieuw meer gedumpte konijnen worden gebracht dan het jaar ervoor. In de natuur overleven ze het niet. "Dat is hartstikke sneu", zegt Aniek Overwijk.
Nu het zomervakantie is, ziet de opvang een toename in gedumpte konijnen. "Mensen willen er weer van af. We hebben corona achter de rug: er zijn in die periode heel veel impulsieve aankopen gedaan, vermoeden we. Het is weer meer dan vorig jaar, terwijl het vorig jaar ook al meer was dan het jaar ervoor."
In de opvang zit het zo vol met gedumpte konijnen, dat de dieren opgestapeld staan in de schuur.
Er worden talloze konijnen in de natuur gedumpt, vertelt Overwijk. "Dat gebeurt ontzettend veel. Eigenlijk is de dierenambulance hier elke week wel. En er zijn ook wel weken waarin ze hier iedere dag staan, met een of meerdere konijnen."

Dumpen is een doodvonnis

Voor de konijnen betekent het dumpen echter vaak het doodvonnis. "Sommige konijnen kunnen wat langer rond blijven huppelen, maar uiteindelijk overleven ze het niet. Er zijn te veel roofdieren, katten en honden. Ze zijn niet gewend om een goed hol te graven. Misschien redden ze het in de zomer, maar in de herfst en winter gaat het helemaal mis."
Een gedumpt konijn bij Sneek © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Als de stichting wordt opgeroepen bij de vondst van konijnen, zetten ze speciaal vangmateriaal in: looppanelen, om de konijnen zonder al te veel stress te vangen.

Konijnen vangen

"We proberen te kijken wat hun looproute is. Als je weet waar ze hebben gezeten, schakelen we een heleboel renpanelen aan elkaar. Die zetten we in een soort U-vorm. Met een aantal mensen kan de ren naar elkaar toe worden geschoven, waardoor je het konijn kunt vangen. Lukt dat niet, dan gebruiken wij een vangkooi met een wildcamera."
Meestal kost het niet ontzettend veel moeite, daarna kunnen konijnen mee naar de opvang. "Dan zetten we ze hier in quarantaine, om te kijken hoe het met ze gaat. Ik ben dierenartsassistente, dus ik kan vrij snel zeggen of het goed is of niet."
Met dit konijn uit Sneek gaat het intussen goed © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Daarna wordt ervoor gezorgd dat er geen kleine konijntjes bij komen. "We gaan zo snel mogelijk castreren. Ze kunnen door een wild konijn gedekt zijn en we willen geen half wilde konijnen, want die zijn niet te houden in een ren bij iemand thuis. Daarna worden ze ingeënt en dan zoeken we weer een huisje voor ze met voldoende ruimte en een maatje."
Het beste is om een mannetje en een vrouwtje te koppelen. Die koppels worden dan voor adoptie aangeboden. De konijnen gaan pas mee nadat is gecontroleerd of ze op een plek komen dat groot en veilig genoeg is.