Opnieuw tropisch warm: later deze week richting de 30 graden

Schapen in droog grasland bij de Afsluitdijk in 2018, toen het ook erg droog was © ANP
Het blijft droog en aan het eind van de week kunnen we de tropische 30 graden weer halen. Dat voorspelt weerman Jan Jonkman.
Het is een droge zomer in Fryslân en dat is niet voor het eerst de afgelopen jaren. Het neerslagtekort is nog niet zo erg als landelijk, maar wel boven het gemiddelde in Fryslân.
Daar komt voorlopig geen verandering in. Maandag kan er een druppel regen vallen, volgens Jonkman, maar dat zal het landelijke watertekort nog lang niet verhelpen. "Het wordt alleen maar droger en droger."
In Nederland geldt sinds afgelopen woensdag officieel een watertekort. Dat is voor de vijfde keer deze eeuw, na 2003, 2006, 2011 en 2018.
Maandag kan er dus een beetje regen vallen, de rest van de week lijkt het droog te blijven, zegt Jonkman. En dan wordt het ook warmer.
"Dinsdag draait de wind naar het noordoosten, dan komt er ook warmere lucht onze kant op. Er is dan veel zon, met af en toe wat bewolking. De temperatuur loopt op naar 24 of 25 graden."
Woensdag wordt er nog meer warmere lucht aangevoerd en vanaf donderdag is er kans op de tropische 30 graden. "De zon heeft dan de hele dag vrij spel. De temperatuur zit rond de 29 graden, maar in het zuidoosten mogelijk al 30."
"En vrijdag draait de wind nog meer naar het oosten toe, dan halen we overal in de provincie de 30 graden."