Nieuwe streekomroep voor noordwestelijk Fryslân van start: Omroep Zilt

De vlag van Omroep Zilt in Harlingen © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Met het hijsen van de vlag is maandag een nieuwe streekomroep in het noordwesten van Fryslân gepresenteerd: Omroep Zilt. Lokale omroepen Radio Eenhoorn, Omroep RSH en Omroep Lennard willen met elkaar de lokale journalistiek naar een hoger plan tillen.
"We willen een toekomstbestendige omroep zijn", vertelt Eenhoorn- en RSH-voorzitter Tinus Boomstra. "Dat is radio, maar tegenwoordig hoofdzakelijk ook nieuws op de sociale media."
Omroep Zilt is voorlopig dan ook alleen online te vinden, vertelt hoofdredacteur Simen Hofman. "Op onze website, de mobiele apps, sociale media en platforms als Spotify." Eenhoorn en RSH blijven beide te beluisteren op de radio.
Nieuwe streekomroep voor Noordwest-Fryslân
Het logo van Omroep Zilt werd maandag onthuld bij het replicaschip van Willem Barentsz. "We hebben onze vlag vandaag in een stukje historie gehangen", zegt Hofman. "Maar we zijn als regio in ontwikkeling. Daar hoort een nieuwe, frisse streekomroep bij."
En dat kan de regio wel gebruiken. De lokale journalistiek maakt zware tijden door, vertelt Boomstra. "De streekbladen verdwijnen, er zijn beperkte mogelijkheden voor lokale organisaties om nieuws kwijt te kunnen. Daar kunnen we een grote verbindende rol in hebben."
Naast Waadhoeke en Harlingen komt er ook nieuws van Terschelling en Vlieland. "We hopen op termijn daar ook officieel lokale omroep te worden", vertelt Boomstra.