Voorzitter Freule blij mei 35 parturen en record verkochte kaarten

© Henk Bootsma
Nog geen week geleden dreigde het een dikke domper te worden: nog maar 25 parturen hadden zich aangemeld voor de 120 Freule. Op het laatste moment zijn daar nu tien parturen bij gekomen.
Voorzitter Tjeerd Dijkstra van het bestuur van de Freule lacht weer. "Hier zijn we tevreden mee", zegt hij. "Minder dan dertig moeten het niet worden."
De Freule is de belangrijkste kaatswedstrijd voor jongens: kaatsers tot en met 17 jaar. Het aantal parturen dat er aan meedoet loopt al jaren terug. Vorig jaar was het dieptepunt, toen waren er ook 35 parturen. "Dit is de nieuwe werkelijkheid", zegt Dijkstra.
Het aantal parturen op de Freule sinds 2000 (komt de grafiek niet goed in beeld, klik dan hier):
Jongens die meedoen aan de Freule komen uit voor hun eigen dorp. Alle dorpen kunnen maximaal één partuur afvaardigen. "Het is traditie", legt Dijkstra uit.

Bestuur niet unaniem

Als één dorp meerdere parturen op de Freule zou mogen hebben, zouden er veel meer deelnemers zijn. Daar wordt over gesproken, zegt Dijkstra.
"Het is ieder jaar weer een discussie. Ik wil daar nu niet op vooruit lopen." Binnen het bestuur van de Freule zijn de meningen verdeeld over dit onderwerp.
Dronrijp is bijvoorbeeld een goed kaatsdorp, met een grote vereniging, zegt Dijkstra. "Die zouden misschien wel drie parturen kunnen afvaardigen"
Jorn Lars van Beem, Rutger Kumbangsila en Rick Minnesma van Dronrijp winnen de Freule in 2020 © Dijks Media
"Dan heb je kans op een finale van Dronrijp tegen Dronrijp. En er zijn mensen die dat niet willen", zegt Dijkstra. "Dat is tegen de traditie."
Hij hoopt niet dat het aantal parturen verder zakt. "We willen niet onder de 30, dan moet er iets gebeuren."

Ruimte voor 2000 extra mensen

De 120e Freule is de eerste in drie jaar die weer voor volle tribunes verkaatst kan worden. Door het coronavirus was er in 2020 helemaal geen publiek. Het was al een wonder dat het überhaupt door kon gaan: een PC is er dat jaar niet geweest.
Geen publiek bij de Freule van 2020 © Omrop Fryslân, Aise van Beets
In 2021 waren er alleen zitplekken beschikbaar, om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dat scheelt zo'n 2000 staplekken, zegt Dijkstra.
Dit jaar gaat het ontzettend goed met de kaartverkoop, zegt Dijkstra. "We hebben nog nooit zoveel kaarten verkocht in de voorverkoop."
In tegenstelling tot de PC was het Freulepubliek altijd gewend om op de dag zelf nog kaarten te kopen. "Vorig jaar was dat anders, vanwege het coronavirus", zegt Dijkstra. "Misschien speelt dat nog in de hoofden van de mensen."
De Freule is woensdag 10 augustus de hele dag te volgen bij Omrop Fryslân op de radio en online.
Dinsdagavond is er op de radio een uitgebreide vooruitblik in het programma Freule Kafee. Dat begint om 18:00 uur.