Pieter-Jan Postma is adviseur bij Langweer: "De schipper mist overzicht"

Pieter-Jan Postma (met pet) zit helemaal linksboven, en heeft zo meer overzicht dan schipper Harmen Brouwer die onder aan het helmhout zit © Martin de Jong
De schipper ziet lang niet alles. Dat zegt topzeiler Pieter-Jan Postma. Hij is adviseur op het Langweerder skûtsje van schipper Harmen Brouwer.
"Harmen zit heel vaak onder. Hij kijkt naar de fok, maar dan heeft hij niet het overzicht", zegt Postma. Daarom heeft de adviseur een grote rol als het gaat om de tactiek: hij kan het beste zien hoe de wind verandert, en wanneer je draait.
Pieter-Jan Postma (40) uit Heerenveen is twee keer Nederlands kampioen geworden: één keer in de Laser- en één keer in de Finn-klasse.
Hij heeft drie keer meegedaan aan de Olympische Spelen. Zijn beste klassering was op de Spelen van Londen. Daar werd hij vierde. Het brons liep hij net mis door een strafronde in de laatste wedstrijd.
"Het is een lang gekoesterde droom om zo op de meren van Friesland te varen", zegt Postma. "Dit is enorm genieten."
Pieter-Jan Postma staat, de anderen zitten © Martin de Jong
Postma heeft een belangrijke rol aan boord, zegt ook de schipper, Harmen Brouwer. Bij de wedstrijd op het IJsselmeer lag hij op de tweede plek, maar bij de laatste boventon kon hij, door een truc van Postma, de koploper, Sneek, voorbijzeilen.
"Echt hogeschoolzeilen", zei Brouwer daar toen over. Door niet direct naar de finish toe te sturen, maar het zeil langer aan bakboord te houden, kon hij het skûtsje van Sneek aan de kant dwingen.
De truc van Postma: Sneek en Langweer komen heel dicht bij elkaar
Het was een plan van Postma, zei Brouwer. "Dit was Pieter-Jan zijn moment. Niet te geloven, dat was mooi!"
Brouwer zijn vader, Pieter Brouwer, is zelf jarenlang schipper geweest op het skûtsje van Heerenveen. Hij was als analist in de uitzending van Omrop Fryslân, en vond het een prachtige manoeuvre.
"Je moet iemand hebben die weet hoe het moet"
"Het is goed dat je dan iemand aan boord hebt die weet hoe het moet", zegt Brouwer. "Harmen weet dat niet. Ik weet dat ook niet." Brouwer is drie keer kampioen geworden in de SKS.
Het gaat steeds beter, aan boord van Langweer, zegt Pieter-Jan Postma. "Het afstemmen, het samenspel, dat was wel even wennen. Het had even tijd nodig, maar dit geeft vertrouwen naar de tweede helft van het kampioenschap."
De samenwerking tussen schipper en adviseur moet goed zijn, zegt Postma. "Ik probeer zoveel mogelijk informatie te geven. Over de wind, dat er een vlaag komt, dan kan hij alvast gaan sturen. En over de slagen: of we voor- of achterlangs kunnen, of we door kunnen gaan. De tactiek."
Een droom komt uit voor Pieter-Jan Postma: "Echt grandioos"
Hoezeer schippers op de adviseur kunnen vertrouwen, werd twee dagen eerder duidelijk. Sneek kwam toen als tweede over de streep. Zo goed had schipper Jappie Visser het nog nooit gedaan. Hij heeft onlangs zijn vader Douwe opgevolgd als schipper van Sneker Pan.
Na afloop van de wedstrijd vroeg Geartsje de Vries aan schipper Visser waar hij de winst had gepakt. "Om eerlijk te zijn, ik heb geen idee."
Jappie Visser heeft geen idee
"Ik ben alleen maar aan het sturen geweest. Ik heb een adviseur, en nog iemand die er wel aardig veel van weet. Die vertellen mij waar ik heen moet, ik ben te veel aan het sturen."
De eerstvolgende wedstrijd in de SKS is maandag op het Hegermer Mar bij Woudsend. De wedstrijd is rechtstreeks te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzending begint om 13:45 met een voorbeschouwing.
Meer informatie over het skûtsjesilen is te vinden op onze dossierpagina. Kijk hier voor alle uitslagen en klassementen.