Truc van Pieter-Jan Postma levert Langweer eerste plek op

Pieter-Jan Postma bij Langweer © Omrop Fryslân
Het skûtsje van Langweer heeft de zeilwedstrijd in Stavoren gewonnen. De mannen van Langweer waren zo snel dat Huizum bijna nog een volledige ronde moest zeilen toen Langweer al was gefinisht.
Het is de tweede keer dit jaar dat schipper Harmen Brouwer met Langweer een wedstrijd wint.

Aanvaring

Langweer was met Sneek als beste gestart, en beide skûtsjes lagen de hele wedstrijd voorop. Het venijn zat hem in de staart van de wedstrijd.
Aan het einde van de wedstrijd kwamen beide koplopers met elkaar in aanvaring. Langweer draaide voor Sneek, en daarna raakten de schepen elkaar.
De skûtsjes van Sneek en Langweer klappen tegen elkaar aan
Langweer lag over bakboord op het moment van de aanvaring. Dan zou je voorrang moeten hebben. Maar een schipper mag niet draaien als hij niet vrij kan blijven van een ander. Sneek dreigde met een rode vlag, maar schipper Jappie Visser zette het protest niet door.
"We komen elkaar de komende week nog wel tegen", zegt schipper Jappie Visser van Sneek. Zijn vader Douwe, die adviseur is aan boord van Sneek, staat er bekend om dat hij liever geen protesten indient. Douwe Visser is negen keer kampioen geworden van de SKS.
Het is "all in the game", zegt Jappie Visser. "Bliksem Piebe, dit is wedstrijdzeilen."

Man overboord

Eerder op de dag was er ook al een aanvaring. In het achterveld kwamen de skûtsjes van Woudsend en Joure tegen elkaar aan. Dit ging met zoveel snelheid dat een bemanningslid van Joure overboord sloeg.
Bemanningslid overboord bij aanvaring: "Komt dit wel goed?"
Sneek lag de hele wedstrijd op kop. Pas bij de laatste boventon kwam Langweer er voorbij. Beide skûtsjes lagen toen zover vooruit, dat Sneek al last had van de vuile wind van de skûtsjes die achteraan zeilden.
Zo kon Langweer het skûtsje tussen Sneek en de ton draaien. Met het zeil over bakboord kon Langweer Sneek wegzeilen. Sneek had het zeil al stuurboord, en moest dus aan de kant voor Langweer.
De trúk fan Pieter-Jan Postma fan Langwar
Schipper Harmen Brouwer had het zelf niet bedacht, maar hij liet zich sturen door zijn adviseur. "Dit was Pieter-Jan zijn moment", zegt Brouwer. "Dit was echt super van hem, echt hogeschoolzeilen!"
Pieter-Jan Postma is Nederlands kampioen in de laser- en de finn-klasse. Hij heeft meerdere keren meegedaan aan de Olympische Spelen, en zeilt nu als adviseur bij Langweer.
Het is de tweede overwinning voor Langweer dit jaar, en dat terwijl Harmen Brouwer nu debuteert als schipper. "Het went niet", zegt Brouwer. "Dit is prachtig! Super!"

De uitslag in Stavoren na protesten

Skûtsje Punten
1. Langweer 0,9
2. Sneek 2
3. Leeuwarden 3
4. Lemmer 4
5. Grou 5
6. Akkrum 6
7. Heerenveen 7
8. Drachten 8
9. Earnewâld 9
10. d'Halve Maen 10
11. Huzum 11
12. Wâldsein 12
13. Súdwesthoek (P) 14
14. Joure (P) 14
De jury heeft na de wedstrijd twee protesten behandeld. Dat van Woudsend tegen Joure is toegekend, daar was duidelijk sprake van een bakboord-stuurboordsituatie. Joure krijgt dus 14 punten.
Over het andere protest, van d'Halve Maen tegen de Súdwesthoek, is maandag uitspraak gedaan. Dat ging om een bakboord-stuurboordsituatie in het laatste kruisrak. D'Halve Maen is in het gelijk gesteld, de Súdwesthoek krijgt ook 14 punten.
De jury wil eerst de beelden van Omrop Fryslân bekijken. Het is niet duidelijk of de situatie goed in beeld kwam.

Klassement

Het klassement is ook nog onder voorbehoud van de protesten. Er loopt ook nog een protest van Earnewâld tegen de wedstrijdcommissie van Elahuizen.
Earnewâld kwam daar als eerste over de finish, maar dat telde niet mee omdat het skûtsje een valse start had. Schipper Gerhard Pietersma uit Earnewâld zegt dat de commissie dat niet goed heeft aangegeven.

Klassement (onder voorbehoud van protesten)

Skûtsje Punten Aftrek
1. Lemmer 16 5
2. Grou 17,7 9
3. Sneek 29 10
4. Heerenveen 31,9 10
5. Langweer 33,8 12
6. Earnewâld 35 14
7. Leeuwarden 39 12
8. Drachten 46 12
9. Akkrum 47 13
10. Huizum 47 14
11. Joure 48,9 14
12. d'Halve Maen 55 14
13. Súdwesthoek 62 14
14. Woudsend 63 14
Zondag hebben de schippers een rustdag. Maandag wordt er weer gezeild, dan bij Woudsend. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Om 13.45 uur begint de voorbeschouwing op televisie.