Een podium voor rolstoeltennis in Sneek: "Als je hard werkt, kom je ver"

Tom Egberinken Ruben Spaargaren © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Een beperking staat een topsportcarrière niet in de weg. Dat is de boodschap van rolstoeltennisser Tom Egberink uit Sneek. Hij speelde vrijdag een speciale demonstratiewedstrijd in zijn eigen woonplaats.
Egberink ging de strijd aan met Ruben Spaargaren uit Aalsmeer. Zij waren hier op uitnodiging van tennisclub De Vliegende Bal. "Tom is mijn buurman. Hij heeft al veel toernooien gespeeld over de hele wereld. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om hem een podium te geven op ons toernooi", zegt Jelle Tamminga van de tennisvereniging.
Egberink werd zonder bovenbeen geboren en sport op professioneel niveau. Hij haalde bij de Paralympische spelen van vorig jaar een zilveren medaille.
Tom Egberink © Omrop Fryslân, Andries Bakker
De tennisser maakt graag tijd vrij voor De Vliegende Bal. Egberink: "Dit is een van de leukere dingen naast de wedstrijdcompetities: de sport promoten. En laten zien dat er meerdere mogelijkheden zijn voor kinderen die thuis zitten of voor mensen die een beperking hebben. Er zijn meer opties dan zielig thuis zitten."
Tom Egberink en Jelle Tamminga
Door zicht te laten zien hoopt Egberink aan te tonen hoever je kunt komen. "Ik denk dat er wel steeds meer aandacht voor komt. Kijk maar naar de Paralympics, die ik vorig jaar heb gespeeld. Hoeveel aandacht daarvoor is en hoeveel mensen je aanwakkert om toch te gaan kijken."
Als je hard werkt, erin gelooft en talent hebt, dan kom je ver.
Tom Egberink
Ook al heb je een beperking, je kunt het gewoon tot Wimbledon schoppen, zegt hij. "Het gaat niet vanzelf, het is heel hard werken. Ik heb veel tegenslagen gehad, mijn elleboog is inmiddels zes keer geopereerd. Maar inmiddels heb ik dat wel aan de kant kunnen zetten. Het zit er in. Nu ben ik inmiddels vierde van de wereld. Als je hard werkt, erin gelooft en talent hebt, dan kom je ver."