Gedeputeerde Fokkinga voorzichtig hoopvol na eerste gesprek stikstofbemiddelaar

Gedeputeerde Fokkinga in juni voor een aantal protesterende boeren © ANP
Gedeputeerde Klaas Fokkinga, die in onze provincie over stikstof gaat, ziet bij het landsbestuur voorzichtig beweging waar Fryslân mee verder kan. Dat zei Fokkinga na het gesprek tussen bemiddelaar Johan Remkes en boerenorganisaties.
Het was een eerste, oriënterend gesprek, geeft Fokkinga aan. Maar: "Er was wat beweging vanuit het kabinet, dus ik concludeer dat de deur weer op een kier staat. Die deur moet nog verder open, dat zou in een vervolggesprek moeten gebeuren. Die mogelijkheid moet je aangrijpen."
Dat het kabinet bereid zou zijn om boeren wat tegemoet te komen, heeft Fokkinga zelf gemerkt. "Donderdag is onze minister-president in Fryslân geweest om met een aantal boeren te praten. Na afloop van deze bezoeken heb ik ook nog in klein comité met hem kunnen praten."

Mogelijkheden bieden

Fokkinga heeft de premier meegegeven wat te doen aan de situatie met de PAS-melders, maar ook om naar de kritische depositiewaarde en het meten voor ieder bedrijf te kijken. "Er is nu een opening geboden door het kabinet. Niet een grote opening, maar in een vervolggesprek zou het best kunnen dat er meer mogelijkheden zijn."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Het vertrouwen is wel beschaamd, vindt Fokkinga. Onder andere door het kaartje dat gepresenteerd werd. "Wet en regelgeving moet worden aangepast om sommige zaken vlot te trekken, maar hoe de landbouwminister een aantal zaken wil uitvoeren, is nog niet duidelijk. Die visie op landbouw moet er zo snel mogelijk komen."