"Cambuur hoort zich met deze spelersbegroting ruim te handhaven"

Andor Faber © Omrop Fryslân
Zaterdagavond begint voor SC Cambuur het nieuwe eredivisieseizoen. De ploeg van trainer Henk de Jong neemt het in eigen stadion op tegen promovendus Excelsior. Bij de Leeuwarders bestaan nog veel vraagtekens.
Het afgelopen seizoen hield Cambuur zich vrij eenvoudig staande op het hoogste niveau van Nederland. De ploeg eindigde zelfs in het linkerrijtje, op twee punten na op een plek die recht geeft op de play-offs voor Europees voetbal.
Die hoge eindklassering was vooral te danken aan een goede eerste seizoenshelft. Na de winterpauze werden er maar 14 punten gepakt.

"Lastige eerste weken van het seizoen"

Is Cambuur er deze zomer in geslaagd om de negatieve spiraal om te buigen? We legden het voor aan Cambuurvolger Andor Faber.
Hoe staat de selectie ervoor? Is SC Cambuur klaar voor het nieuwe eredivisieseizoen?
"De selectie van Cambuur is nog niet volledig. Er kwamen tot nu toe vijf nieuwe spelers (twee keepers, een verdediger en twee aanvallers), maar daar blijft het niet bij. Omdat de selectie nog niet rond is en dat ook nog wel tot 1 september kan duren, denk ik dat Cambuur zware eerste weken van het seizoen kan krijgen.
Bovendien zijn de spelers die nieuw zijn, er nog niet allemaal klaar voor. Recordkoop Silvester van der Water is al de hele voorbereiding geblesseerd. Leon Bergsma werd net binnengehaald en heeft zodoende geen oefenwedstrijd mee kunnen doen. En Remco Balk valt tot nu toe wat tegen."
Op welke posities heeft Cambuur dan nog wat nodig en welke spelers zouden daar in jouw optiek geschikt voor zijn?
"Er moet nog een buitenspeler bij en eigenlijk wil Henk de Jong ook nog een rechterverdediger binnenhalen. Voor die laatste positie was PSV-speler Shurandy Sambo in beeld. Een aanvallende rechtsback, die goed zou passen in het spelsysteem van Cambuur. Maar hij heeft voor Sparta gekozen, dus die komt niet."
Als aanvaller wil Cambuur de Noor Osame Sahraoui hebben. Maar dan zal de club behoorlijk moeten betalen. En dus zal de zoektocht van technisch manager Foeke Booy moeten doorgaan. En ook vlug. Een centrale verdediger heeft geen prioriteit, omdat ze bij Cambuur onder de indruk zijn van Floris Smand, een verdediger van de beloften."
Shurandy Sambo op een training van PSV © ANP
Wat heeft Cambuur geleerd van de slechte tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen?
"Ik weet niet of Cambuur daar echt wat van geleerd heeft. Volgens mij is dat ook niet per se nodig. Feit is dat er in de slechte tweede seizoenshelft een hoop was dat gewoon tegenzat. Belangrijke spelers als Roberts Uldrikis en Alex Bangura waren lang geblesseerd en het meest belangrijke: Henk de Jong viel weg vanwege de cyste in zijn hoofd.
Onlangs zei De Jong in onze SportCast dat Cambuur de play-offs om Europees voetbal had gehaald, als hij er niet uit was geraakt. Daarmee zegt hij dat Cambuur niet zo was ingezakt, als hij niet was weggevallen. Daar zit wel een kern van waarheid in.
De schwung was er op een bepaald moment compleet uit en als er iemand is die dat had kunnen terugbrengen, was het De Jong wel. Zoveel tegenslag als vorig seizoen zal niet weer gebeuren."
Wie wordt dit seizoen de smaakmaker bij Cambuur?
"Smaakmakers zijn vaak aanvallend ingestelde spelers. Dat zal ook nu het geval zijn. Spits Roberts Uldrikis haalt, als hij fit blijft, de dubbele cijfers qua doelpunten. Daarna zal hij worden weggekocht door een grotere club, dus dan zal dit zijn laatste seizoen in Leeuwarden zijn.
En natuurlijk zijn alle ogen gericht op Silvester van der Water. Er werd niet voor niets bijna zeven ton voor hem betaald, waarmee hij de duurste aankoop ooit is. Als hij zijn niveau haalt uit zijn tijd bij Heracles Almelo, krijgt hij het Cambuur-publiek op de banken. Ook omdat het een 'mannetje' is. Dat kunnen de Leeuwarder fans wel wat mee."
Wat mogen we realistisch gezien van Cambuur verwachten dit seizoen?
"Cambuur doet er álles aan om dit seizoen in de eredivisie te blijven. Want volgend seizoen kan de club het nieuwe stadion in gebruik nemen. En dat willen ze natuurlijk doen met eredivisievoetbal.
Om die reden is de spelersbegroting spectaculair gestegen en kunnen er ineens transfersommen worden betaald voor spelers. Ook al moeten er beslist nog meer spelers worden gehaald; met deze spelersbegroting hoort Cambuur zich ruim te handhaven. En dat is tegelijk ook het grote doel van dit seizoen."
De wedstrijd SC Cambuur - Excelsior begint zaterdag om 18.45. De wedstrijd is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar wordt verzorgd door Geert van Tuinen.