Oud-schaatser Jesper Hospes nu in de SKS: "Ik kon geen nee zeggen"

Het skûtsje Gerben van Manen van Heerenveen © Martin de Jong Fotografie
Van het ijs naar het open water: oud-schaatser Jesper Hospes is alweer bezig met zijn derde SKS-kampioenschap. Met het skûtsje van Heerenveen staat hij na één week zeilen op de derde plaats.
Hospes zette eind december een streep onder zijn carrière als actief schaatser. Hij ging verder als coach, maar tegelijkertijd zeilt hij. Al jaren zit hij op het skûtsje van schipper Sytze Brouwer.
Voor zijn zeilavonturen bij de SKS was Hospes geen wedstrijdzeiler. "Ik heb het vroeger geleerd, het heeft in mijn opvoeding gezeten, maar daar is het ook bij gebleven", vertelt hij.
Jesper Hospes doet voor de derde keer mee aan de SKS op het skûtsje van Heerenveen
Hij is destijds dan ook toevallig bij het skûtsjesilen gekomen: "Het is zo gekomen dat mijn vriendin en de toenmalige vriendin van Sytze (Brouwer, red.) samen op trainingskamp waren met de schaatsploeg, en zo ben ik ook meegegaan op vakantie. Nu is dit alweer mijn derde SKS."
Als Fries vind je het zeilen mooi of niet mooi. En ik vind het geweldig.
Jesper Hospes
Toen Brouwer hem vroeg als bemanningslid, hoefde hij niet lang na te denken. "Daar kon ik geen nee tegen zeggen. Als Fries vind je dit mooi of niet mooi. En ik vind het geweldig."

Geen grote ambities

Op het skûtsje Gerben van Manen van Heerenveen is Hospes derde man aan de fok. "Dus met echt harde wind zit ik bovenop het schip, en dan ben ik derde man aan de schoot, en ook voordekker."
Jesper Hospes, helemaal rechts op de boot, viert de overwinning bij Earnewâld © Martin de Jong Fotografie
Maar hoewel hij het skûtsjesilen geweldig vindt, heeft hij geen grote ambities. Om verder te groeien op het skûtsje, nee. Dit is mijn plekje, dit vind ik mooi. Ik vind het teamproces leuk en ik vind het leuk om met een groep naar elkaar toe te groeien, maar ik hoef niet ergens anders te zitten, nee."
Als oud-schaatser heeft Hospes jaren als een echte topsporter geleefd. Hoe merkt hij dat op het skûtsje? "Als het een beetje kan, geef ik die mentaliteit door. Maar ik wil niet teveel mijn stempel drukken, ik laat het hier allemaal wat gebeuren. Iedereen doet zijn eigen ding en daar wil ik niet tussen zitten."