Spookrijdende tractoren op A7 omzeilen politieblokkade: "Zeer gevaarlijke situatie"

© Noordernieuws
Een groepje boeren heeft vrijdagavond voor een gevaarlijke situatie gezorgd door de spookrijden op de A7. Met tactoren reden zij vanaf Tjalleberd in de richting van Heerenveen, maar daar was een politieblokkade.
De politie had met meer dan tien eenheden een blokkade opgezet om ze tegen te houden. De boeren draaiden toen om en gingen een eind spookrijdend verder. De tractoren zijn toen door de berm om een andere blokkade heen gereden en hebben daarna rond 23.00 uur bij Tijnje de weg verlaten.
Boeren met trekkers op de A7
"Ze hebben echt een zeer gevaarlijke situatie gecreëerd", zegt een politiewoordvoerder. Agenten zijn niet in gevaar geweest. "Maar rijden met een trekker op snelweg is natuurlijk al gevaarlijk. En tegen het verkeer in des te meer."
Vlak over de grens, bij Marum, werd ook geprotesteerd bij de A7. Er was rommel bij de dijk neergelegd dat in brand was gestoken. De brandweerkorpsen van Ureterp en Marum zijn uitgerukt voor het vuur. Ook bij de N381 waren er protestbrandjes.
Agenten in actie op de A7 © Noordernieuws
Gedeputeerde Klaas Fokkinga, die in de provincie Fryslân over stikstof gaat, stuitte toevallig op de actie. "Ik heb het letterlijk gezien, want ik kwam terug van de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Sparta. Ik zat op dat moment aan de andere kant van de weg en heb de hele ploeg zien aankomen."
"Naar aanleiding van het gesprek dat de agrarische sector met Remkes heeft gehad, zei een van Farmers Defence Force dat de acties zullen verharden. Ik toch echt even: zou dit dan een eerste aanzet zijn?", was de eerste gedachte van Fokkinga.
Maar spookrijden en een blokkade negeren moet niet kunnen, vindt hij. "Als bestuur vinden wij toch dat dit niet kan. Kalsteren is prima, maar wel binnen de wet- en regelgeving."