Brandweer in actie voor zeer grote brand in stal in Oldeberkoop, aantal kalveren komt om

Brand in Oldeberkoop © Noordernieuws
Er is vrijdagavond brand geweest in een boerderij aan de Oosterwoldseweg in Oldeberkoop. De brandweer had opgeschaald naar 'zeer grote brand'.
De brand was uitslaand. "Er waren handen nodig", legt woordvoerder Jan Willem Zwart van de brandweer uit. "De melding was dat het om een boerderij ging met een ligboxenstal met 100 koeien."
De brandweer was met meerdere eenheden ter plaatse. "Er was sprake van een paniekerige situatie: de kalveren liepen over de weg, mensen waren in paniek en ze wilden graag dat de brandweer het vuur uitmaakte", zegt Zwart. Om dat voor elkaar te krijgen is er een 'grootwatertransport' gekomen, omdat er veel water nodig was.
In de stal waar de brand was, stonden kalfjes. Van hen zijn zeker een stuk of tien omgekomen. "Een dierenarts heeft er ook één af moeten maken", zegt Zwart. Ook was een een kalf in een sloot terechtgekomen. De koeien in de andere stallen waren erg geschrokken.
Hoe de brand precies is ontstaan, is niet bekend. De brandweer had het vuur vrij snel uit, maar is nog wel lang bezig geweest met nablussen.