Trynke Schuurmans benoemd als Panschipper: meer dan dertig jaar betekenisvol voor Sneekweek

Trynke Schuurmans is Panschipper © Gemeente Súdwest-Fryslân
Ze is al meer dan dertig jaar actief voor de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) en daarom is Trynke Schuurmans benoemd als Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Met de onderscheiding eert de KWS ieder jaar iemand die zich heeft ingezet voor de zeilsport en voor de Sneekweek.
Schuurmans (65) is zelf nooit een fanatiek wedstrijdzeiler geweest, maar ze is al wel decennialang een betrokken organisator van wedstrijden, waaronder nationale kampioenschappen en de Schuttevaerrace.
In 2015 werd ze opnieuw secretaris van de KWS. Die functie leg ze volgend jaar neer. "Ze heeft een erg lange staat van dienst bij de KWS en nog steeds is ze als bestuurslid en vrijwilliger een belangrijke spin in het web van de vereniging", zegt burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Tweede vrouw als Panschipper

In 1991 werd Schuurmans secretaris van de sectie Wedstrijdzeilen van de KWS. Ze was daarmee opvolger van KWS-icoon Reina Alberda-Zondervan, die in 1992 de eerste vrouw was die als Panschipper benoemd werd. Schuurmans is nu de tweede.
Na de bestuursperiode van acht jaar droeg Schuurmans haar taken over, maar ze bleef actief als lid van het wedstrijdcomité, waarvoor ze multifunctioneel inzetbaar was. In de Sneekweek is ze al jaren verantwoordelijk om de finish in tientallen verschillende klassen in goede banen te leiden.
De gemeente Sneek stelde de onderscheiding in 1954 in. Sinds 1966 hoort bij de onderscheiding een koperen pan waarin het stadswapen van Sneek verwerkt is.