Duits machinepistool uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Afsluitdijk

Conservator Wim Stienstra © Omrop Fryslân, Nynke Tuinstra
Bij het werk aan de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is een Duits pistool uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een MP40, een wapen van zo'n 60 centimeter groot.
Het wapen is volledig verroest. Het werd gevonden aan de kant van de Waddenzee door onderzoekers die een preventieve inspectie uitvoerden op mogelijke explosieven. Bij Kornwerderzand wordt op het moment een volledig nieuwe keersluis aangelegd, als bescherming tegen extreem hoog water.

Bijzondere vondst

Het verroeste machinepistool is overgedragen aan het Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand. Voor het museum is het een erg bijzondere vondst. Het Kazemattenmuseum heeft wel MP40's die nog helemaal intact zijn, maar daarvan is niet duidelijk of ze ooit gebruikt zijn door soldaten bij Kornwerderzand. Van dit wapen is dat wel duidelijk.
Volgens conservator Wim Stienstra is de MP40 die nu gevonden is naar alle gedachten in de zee gegooid door de Duitse soldaten, na de capitulatie. Het wapen is meer dan 75 jaar oud.
Duits machinepistool uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Afsluitdijk
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er bij de kazematten op de Afsluitdijk nooit strijd geleverd. Niet in de mei van 1940, maar ook niet bij de bevrijding door de Canadezen in april 1945.
Stienstra vertelt dat er in de aanloop naar de aanleg van de nieuwe keersluis bij Kornwerderzand eigenlijk helemaal niet zoveel bijzonders gevonden is. Vooral munitie werd aangetroffen en veel betonnen paaltjes. De munitie is door de EOD vernietigd en de paaltjes heeft het Kazemattenmuseum ook gekregen, maar de MP40 is een ander verhaal. "Daarvan staat de relatie met de bunkers bij Kornwerderzand vast en daarmee is het een mooi item in onze collectie om te laten zien."
Het gevonden pistool © De Afsluitdijk
Dat het wapen helemaal verroest is, is geen probleem. "Daar gaan we ook niet te veel aan doen. We hebben in onze collectie wel een aantal van die machinegeweren, maar die zijn niet hier gevonden, dus deze MP40 is voor ons bijzonder."
Wanneer het machinepistool in de expositie komt, is nog niet bekend. Het moet eerst nog geconserveerd worden.