Stikstofbemiddelaar Remkes: "Geen conclusies op basis van een kaartje"

Bemiddelaar Johan Remkes na afloop van het eerste stikstofoverleg © ANP
Er moet nog heel wat gebeuren om het vertrouwen tussen agrarisch Nederland en de overheid te verbeteren. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes vrijdag na afloop van het eerste verkennende gesprek tussen een aantal boerenorganisaties en een afvaardiging van het kabinet.
Volgens Remkes was het een 'constructief gesprek', maar tegelijkertijd blijft het wantrouwen van beide kanten groot. Remkes stelt dat dat niet alleen maar met de stikstofcrisis te maken heeft.

Remkes heeft begrip voor onzekerheid

De stikstofbemiddelaar concludeert dat de problemen jarenlang vooruitgeschoven zijn. Hij zegt het volledig begrijpelijk te vinden dat boeren grote onzekerheid over hun toekomst voelen.
Daarbij haalde hij specifiek de situatie van de boeren op Schiermonnikoog aan: "Boeren op Schiermonnikoog lazen dat ze onder allerlei regimes vielen, terwijl er al heel veel is gebeurd." Remkes hekelt daarbij het kaartje waarop van ieder gebied wordt aangegeven hoeveel de stikstofuitstoot moet dalen.
Premier Mark Rutte heeft excuses gemaakt voor dat kaartje. Hij erkent dat de kaart tot 'grote verwarring' en 'misverstanden' onder boeren heeft geleid. Rutte heeft beloofd dat het kabinet de communicatie zal verbeteren.
Voorzitter Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO ziet na het gesprek wel wat beweging in het stikstofdossier, maar hij blijft sceptisch: "De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen."
Boer Siebe Klaas Bokma gie tongersdei yn petear mei premier Rutte
Caring Farmers, een biologische boerenorganisatie, kijkt met een positief gevoel terug op het gesprek met het kabinet en Remkes. Boer Siebe Klaas Bokma uit Smallebrugge is lid van die organisatie. Op donderdag mocht hij ook aanschuiven bij het gesprek met premier Mark Rutte in Koudum.
"Ik denk om een tegengeluid te laten horen", zegt Bokma. Hij ziet meer in het zoeken naar organische oplossingen dan naar technische oplossingen. Op zijn boerderij op het eiland de Gouden Boaiem staat de natuur centraal.
Bokma heeft er begrip voor dat sommige organisaties niet meer willen aanschuiven bij het kabinet, maar ziet zelf meer in blijven praten. Hij hoopt dan ook dat de gesprekken gaande blijven. "Ik snap best dat niet alle boeren biologisch kunnen worden, maar het is wel een deel van de oplossing", zegt Bokma.