Laatste etappe van de wandelende bomen van Bosk, daarna naar de woonwijken

Bomen van Bosk op het Oldehoofsterkerkhof © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Van de 1200 bomen van het wandelende bos in Leeuwarden komen er eerst honderd aan het Vliet te staan. Zo'n tweehonderd zijn achtergebleven langs de route die de bomen hebben afgelegd. De rest wordt opgeslagen om later een definitieve plek in en om de gemeente Leeuwarden te krijgen.
Deze week verhuizen vrijwilligers de bomen naar de laatste plaats bij de Oldehove. Bruno Doedens van Bosk kijkt al terug op een geslaagde manifestatie.
"Ik denk dat er iets in beweging is gezet. Er is door heel veel mensen ervaren wat het betekent dat je plekken echt groen maakt. Want het is nogal wat als je zoveel bomen op een plek zet. Dit ervaar je maar één keer, dat het helemaal verkeersluw en groen wordt, en zo verzacht. Dat geeft een fantastische verandering."
Laatste etappe van de wandelende bomen van Bosk, daarna naar de woonwijken
Cafés en terrassen op de route vroegen de organisaties om de bomen te laten staan. Dat hebben ze hier en daar ook gedaan en daardoor ontstaat een andere sfeer, vindt Doedens.
"Het is te gek dat het allemaal gelukt is. Daarnaast is het een aanjager voor de verandering. Waar het om gaat, is dat de bomen willen zeggen: als wij kunnen wandelen, kunnen jullie veranderen. We moeten, en dat weten we ook allemaal wel, versneld naar een duurzame samenleving."

1600 bomen erbij

Bosk heeft geleid tot meer ambitie bij de gemeente Leeuwarden, zegt bomencoördinator Jorn Beerendonk. "We willen natuurlijk altijd meer groen hebben en bomen zijn daar een belangrijke factor in. We hebben dus het idee om, vooral in Leeuwarden-Oost, 1600 bomen te gaan planten in de komende jaren. Maar het kan wel tien jaar duren voordat het zo ver is."
De bomen van Bosk krijgen een plek in de woonwijken. De eerste honderd komen met bak en al tijdelijk aan het Vliet te staan. "Een aantal bomen komt op de stoep", zegt Nico de Koning van de wijkvereniging Vlietvaardig. "En ze komen op parkeerplekken die niet gebruikt kunnen worden, omdat ze te klein zijn of bij afvalcontainers. Op die manier wordt het Vliet wat groener gemaakt."
De wijkvereniging Vlietvaardig hoopt dat met de bomen aandacht komt voor het grotere project om de vroegere vaart terug te krijgen.
De bomen op het Oldehoofsterkerkhof staan er nog tot en met volgende week zondag. Dan wordt met muziek en dans afscheid genomen van het wandelende bos van Arcadia.