Skûtsje Earnewâld komt als eerste over de eindstreep, maar wint niet bij Elahuizen

Het skûtsje van Earnewâld op de Fluezen © Martin de Jong Fotografie
Een uitzonderlijke situatie vrijdag op de Fluezen bij Elahuizen. Het skûtsje van Earnewâld finishte als eerste, maar werd niet afgeschoten. Het skûtsje maakte namelijk een valse start, maar startte niet opnieuw. Grou kwam als tweede over de eindstreep en was daarmee de dagwinnaar.
De uitslag is echter nog niet definitief, want Earnewâld heeft geprotesteerd tegen de wedstrijdcommissie. Volgens de bemanning hebben ze namelijk nog gevraagd of ze vals waren gestart, maar daar kregen ze via de marifoon geen antwoord op.
Ook klassementsleider Lemmer maakte een valse start en moest terug naar de startlijn. Dat deden zij wel, in tegenstelling tot Earnewâld. Zo deed het skûtsje van Earnewâld eigenlijk voor niets mee en kregen ze 14 strafpunten opgelegd.
Samenvatting van de SKS-wedstrijd bij Elahuizen
Earnewâld, Grou en Langweer waren de nummers één, twee en drie bij de eerste ton. Door de valse start van Earnewâld ging Grou dus aan de leiding. Het skûtsje van Grou met schipper Douwe Visser had donderdag bij Langweer ook al gewonnen.

Akkrum en Lemmer voorin

Er stond een aardige wind over de Fluezen en dat leverde mooi zeilen op. Langweer zakte wat af, terwijl de Zuidwesthoek naar voren toe schoof. Earnewâld nam ondertussen steeds meer afstand van de concurrentie, maar door hun valse start deed dat er eigenlijk niet toe.
Achter Earnewâld deed Akkrum goede zaken. Het skûtsje met schipper Pieter Meeter maakte een prachtige slag en ging zelfs Grou voorbij. Zo kwam Akkrum zowaar even aan de leiding te liggen.
Na hun valse start lag Lemmer met Albert Visser helemaal achteraan, maar klassementsleider was bezig met een inhaalrace. Ze kwamen zelfs op de derde plaats terecht.

"Amateuristisch gedoe"

Earnewâld kwam toen als eerste over de finish, maar het skûtsje werd niet afgeschoten, tot grote ergernis van de bemanning. "We hebben het nog gevraagd bij de boei. Wat is dit voor amateuristisch gedoe. Het is bespottelijk", zegt schipper Gerhard Pietersma.
Met een marifoon heeft het skûtsje meerdere keren geprobeerd contact te leggen met het startschip, maar dat lukte niet. Earnewâld is met dit verhaal naar de jury toegegaan en heeft protest aangetekend tegen de wedstrijdcommissie. Op basis van de verhalen van de bemanning van het skûtsje van Earnewâld en de wedstrijdcommissie komt de jury met een advies.
Daarmee stapt de jury naar het bestuur van de SKS. Die neemt uiteindelijk een besluit, dat moet binnen twee dagen gebeuren. Het kan dus nog tot zondag duren voordat duidelijk is wat er uit het protest komt.
Zo werd het skûtsje van Grou de winnaar, Akkrum eindigde als tweede en Lemmer derde.

De uitslag bij Elahuizen (onder voorbehoud)

Nummer Skûtsje Punten
1. Grou 0,9
2. Akkrum 2
3. Lemmer 3
4. Drachten 4
5. Heerenveen 5
6. De Heale Moanne 6
7. Zuidwesthoek 7
8. Sneek 8
9. Woudsend 9
10. Leeuwarden 10
11. Langweer 11
12. Joure 12
13. Huizum 13
14. Earnewâld 14
Lemmer gaat nog steeds aan kop in het klassement, maar Grou staat er nu nog maar met 0,7 punt achter. De andere skûtsjes liggen daar al aardig achter.

Het klassement na zes wedstrijden (onder voorbehoud)

Nummer Skûtsje Punten Aftrek
1. Lemmer 12 5
2. Grou 12,7 9
3. Heerenveen 24,9 10
4. Earnewâld 26 14
5. Sneek 27 10
6. Langweer 32,9 12
7. Joure 34,9 14
8. Leeuwarden 36 12
9. Huizum 36 14
10. Drachten 38 12
11. Akkrum 41 13
12. De Heale Moanne 45 14
13. Zuidwesthoek 49 13
14. Woudsend 51 14
De wedstrijden van de SKS zijn twee weken lang rechtstreeks te volgen op Omrop Fryslân op televisie en online via deze link. De uitzending begint iedere dag om 13.45 uur met een voorbeschouwing. Om 14.10 uur klinkt het startschot.
Meer informatie over het skûtsjesilen is te vinden op onze dossierpagina. Kijk hier voor alle uitslagen en klassementen.