Floris Smand krijgt basisplaats bij seizoensopening SC Cambuur

Floris Smand © Orange Pictures
Cambuur begint zaterdag aan de nieuwe competitie met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Rotterdammers promoveerden via de nacompetitie naar de eredivisie en worden getraind door oud-Cambuurspeler en trainer Marinus Dijkhuizen.
De 19-jarige Floris Smand maakt zaterdag zijn eredivisiedebuut bij Cambuur. De Lemster begint in de basis als centrale verdediger. Hij is afkomstig uit de jeugdopleiding van Cambuur. Als jongetje van een jaar of tien werd hij beproefd door sc Heerenveen. Toen heeft hij een paar keer met Cambuur gebeld. Na het derde telefoontje mocht hij komen, en zo liep hij alle elftallen door.
SC Cambuur - Excelsior begint zaterdag om 18:45 uur. De wedstrijd is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Geert van Tuinen.
Inmiddels heeft de Lemster een contract getekend bij Cambuur voor twee jaar. Smand is trots. "Het gaat inderdaad heel snel: donderdag mijn eerste contract getekend. Daar ben ik heel blij mee, ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik was ook niet vanaf het begin bij de eerste selectie. Ik zat nog bij 'onder 21'. Dit is wel wat ik wilde, vanaf het eerste moment was dit het doel."
Floris Smand
Volgens trainer Henk de Jong is Smand een talent. "Ik wist al dat hij echt goed was. Hij komt er als centrale verdediger bij. Dat is mooi. Hij heeft hier zelf heen gebeld toen hij een jongetje van negen, tien jaar was. Hij wilde hier voetballen. Nu maakt hij zijn debuut. Dat is wel heel mooi."

Een echte Cambuurspeler

Smand voelt zich nu een echte Cambuurspeler. "Jazeker, ik zit er vanaf het begin bij. Elk team heb ik doorlopen en nu bij de selectie. Ik ben een echte Cambuurjongen."
Op het veld maakt Smand een sterke indruk. "Ja, dat heb ik ook te danken aan de voetbalschool van Cambuur. Ik ben heel volwassen opgeleid. Maar ik blijf er gewoon heel rustig onder. In het veld ben ik ook niet zo'n stresserig type. Ik ben gewoon een rustige jongen en dat probeer ik mee te nemen in het veld."
Een vooruitblik op Cambuur - Excelsior
Wat minder mooi is, en waar de Cambuursupporters zich zorgen over maken, is dat er wel wordt gezegd dat er nog een aanvaller en een verdediger bij komen, maar dat die er nog altijd niet zijn. Shurandy Sambo van PSV was bijvoorbeeld ver met Cambuur maar koos uiteindelijk voor Sparta, omdat Cambuur op kunstgras voetbalt. Silvester van der Water is er wel, maar hij is nog geblesseerd.
Henk de Jong over die aanvaller: "We wisten dat hij last van zijn enkel had. Door die blessure begon hij wat anders te lopen en toen hebben we hem eruit gehaald. Ik denk dat hij volgende week wel weer kan aansluiten, maar het is wel een tegenslag geweest van een paar weken. En verder kijk ik naar wat ik wel heb."

"Een jaar van vallen en opstaan"

Over tegenstander Excelsior is Henk de Jong duidelijk: "Een mooie club. Ik was in de nacompetitie ook supporter. En Marinus en Sven Nieuwpoort gun je het ook. Gewoon goede mensen. Maar het kan een mooie wedstrijd worden. Ze kunnen vrijuit voetballen. We krijgen een zware avond. We moeten ervoor zorgen dat we het stadion meekrijgen, de twaalfde man zijn werk eigenlijk wel doen. Ik wil het hele stadion op gang hebben. Het gaat om één ding: dat we presteren. Mooi man. We moeten erin blijven, maar het wordt een jaar van vallen en opstaan."