Fietspaaltjes zorgen voor ongelukken, fietsersbond pleit voor weghalen

Een fietspaaltje © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Ze zijn een gevaar op de weg: de rode met witte paaltjes op fietspaden. Ze zouden moeten opvallen, maar toch kunnen niet alle fietsers ze ontwijken. En dat zorgt voor onveilige situaties, open knieën en breuken.
Alle fietspaaltjes moeten daarom zo snel mogelijk weg, vinden Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. Ze beginnen met een campagne om de paaltjes in kaart te brengen.
Fietspaaltjes moeten verwijderd worden, vindt de Fietersbond
In Fryslân staan er naar schatting nog zo'n 1.000 fietspaaltjes. Eén daarvan, op de fietsroute langs de Dokkumer Ee bij Tergracht, zorgt ook voor problemen. Bewoner Jack Westra is daar regelmatig getuige van: " Ze klappen er dan bovenop. Dan zijn ze in gesprek met elkaar en komen ze er te laat achter dat er een paaltje staat en dan is het 'klaboem'. Dan liggen ze op de grond."
Met een verbanddoos proberen de dochters van Westra de fietsers te helpen, maar er zijn ook mensen met de ambulance afgevoerd.

25 fietsdoden per jaar

De fietspaaltjes zorgen ervoor dat bijvoorbeeld auto's niet op het fietspad kunnen komen. zodat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden. Maar volgens de fietsersbond gebeuren er nu juist meer ongelukken met de paaltjes dan dat ze het veiliger maken voor de fietsers. Langs een paaltje rijden lijkt eenvoudiger dan dat het is, zegt Kees Mourits van de Fietsersbond Fryslân. " Mensen rijden in groepen, in het donker en vergeet niet dat ook veel fietsers een bepaalde vorm van een beperking hebben, hier rijden er ook veel 70+ers."
'Fietspaaltjes zijn een gevaar voor fietsers' © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Het fietspad bij Tergracht is smal en het fietspaaltje voldoet volgens Mourits niet aan de richtlijnen. Een ongeluk kan dan zomaar gebeuren. Mourits zegt dat er volgens een onderzoek van VeiligheidNL ongeveer 25 fietsdoden en 500 zwaargewonden per jaar vallen door fietspaaltjes in Nederland.

Zo snel mogelijk weg

"Wat ons betreft moeten ze allemaal zo snel mogelijk weg ", zegt Mourits. Met de campagne wil de fietsersbond mensen ervan bewust maken dat fietspaaltjes niet de oplossing zijn voor auto's op het fietspad.
Mourits: " Het zijn vaak bekende auto's uit eigen omgeving die het gebied goed kennen. Spreek die mensen erop aan en als dat niet werkt, moeten ze gewoon worden bekeurd."
Hij doet daarbij ook een beroep op de gemeenten om haar verantwoordelijkheid hierin te nemen. Volgens hem heeft de gemeente Heerenveen al 70 procent van de fietspaaltjes weggehaald.