Ondernemers versieren etalages voor jubileumeditie Sneekweek

De Sneekweek (hier op archieffoto) © ANP
In Sneek begint vandaag de 85e editie van de Sneekweek. Na twee jaar afwezigheid kan het grootste zeilevenement op Europees binnenwater eindelijk z'n jubileumeditie vieren.
Dertig ondernemers in de binnenstad van Sneek doen mee aan de stickeractie van de stichting Sneekweek. Ze versieren hun etalages met nautische stickers. Het doel is om de bezoekers, ondernemers en bewoners 'het ultieme Sneekweek-gevoel' te geven.
De nautische stickers zijn de cijfers 85, de Waterpoort en seinvlaggen die samen het woord 'welkom' uitbeelden. De 85ste editie van de Sneekweek wordt vrijdagavond officieel geopend en duurt daarna zes dagen.
Seinvlaggen versieren Sneek de komende week © Omrop Fryslân
Om alle belangen beter op elkaar in te laten spelen, is in mei van dit jaar de stichting Sneekweek opgericht. Die heeft als taak om alle partijen bij elkaar te brengen die betrokken zijn bij de Sneekweek. Het doel moet zijn dat de Sneekweek nog jarenlang op een vitale manier door kan.

Sfeer in de stad

"Sneek is de watersporthoofdstad van Nederland en we willen dat die sfeer ook in de stad uitgeademd wordt", vertelt Esther Poiesz van de stichting. "Daarom hebben we de ondernemers gevraagd om een toolkit af te nemen waarmee ze hun etalages kunnen versieren."
Er zijn dertig ondernemers die zich hiervoor hebben ingeschreven. Een van de bedrijven die meedoet is hobbywinkel DeVo. "85 jaar Sneekweek is al een hele lange periode en na de coronatijd moet je dat natuurlijk vieren", zegt medewerkster Wiepkje Visser.

2e baan

Er verschijnen dit jaar zo'n 600 zeilboten verdeeld over dertig klassen aan de start. Nieuw dit jaar is de '2e baan', vlakbij het Paviljoen. Van dinsdag tot en met donderdag zijn er wedstrijden voor onder anderen deelnemers met een verstandelijk beperking. Ook de windsurfers, die na dertig jaar terug zijn op het evenement, komen daar in actie.
De Sneekweek trekt ieder jaar zo'n 200.000 bezoekers. Het zeilevenement duurt van 5 tot en met 11 augustus.