Onderzoek onder inwoners Noord-Nederland: een op de acht houdt langdurig klachten na corona

Een van de deelnemers aan het onderzoek © NOS
Van iedere acht mensen die het coronavirus hebben gehad, houdt één nog maanden klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG onder tienduizenden inwoners van Fryslân, Groningen en Drenthe.
Hoe het kan dat sommige mensen nog jaren last hebben van het post-covidsyndroam (ook wel 'long covid') en anderen niet, is niet duidelijk. Daar hoopt het UMCG met meer onderzoek nog achter te komen.
In ieder geval houdt 12,7 procent van alle coronapatiënten dus langdurig klachten. "Het gaat met name om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn", zegt onderzoeksleider Judith Rosmalen.

Lifelines

Het UMCG doet al sinds 2006 onderzoek naar de gezondheid van mensen in Noord-Nederland. In maart 2020, een maand na de corona-uitbraak in Nederland, stuurde het UMCG voor het eerst een vragenlijst over corona naar deelnemers aan het Lifelines-onderzoek.
Een van de deelnemers aan het onderzoek © UMCG
Dat werd daarna regelmatig opnieuw gedaan: in totaal 27 keer. De vragenlijsten zijn gemiddeld door 35.000 mensen ingevuld, wat in totaal neerkomt op meer dan 900.000 ingevulde lijsten.

Uniek voor de wereld

"Door de herhaling en veelheid van de vragen hebben we nu een wereldwijd unieke verzameling gezondheidsdata voor onder andere dit onderzoek naar long covid", zegt Rosmalen.
Met alle data is er nu veel meer bekend over de gezondheid van Nederlanders voor, onder en na een coronabesmetting, maar ook over de gevolgen voor welzijn en het dagelijks functioneren. Volgens de onderzoekers is de informatie relevant voor beleid en betere zorg.

Op zoek naar de oorzaak

Een oplossing voor de klachten is er nog niet. In vervolgonderzoek wil het UMCG zich richten op de oorzaken van post-covid. Op basis van de data bekijkt het onderzoeksteam welke risicofactoren er zijn voor post-covid.
"Lifelines biedt de mogelijkheid om in bloedmonsters van deelnemers op zoek te gaan naar eiwitten die duiden op orgaanschade of langdurige ontstekingen die zijn veroorzaakt door het coronavirus", meldt het UMCG. "De onderzoekers gaan ook extra metingen doen bij een deel van de mensen met langdurige klachten."
De resultaten van het Lifelines-onderzoek naar long covid worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.