Boer Stokman: "Rutte heeft wel toegegeven dat die kaart op z'n Haags gezegd 'ruk' is"

Rutte en boer Arjan Stokman © ANP
Premier Mark Rutte was donderdag op bezoek bij de boerderij van de familie Stokman in Koudum. Volgens boer Arjen Stokman was het een goed gesprek. "Ik denk dat we hem wel een beetje konden enthousiasmeren."
Rutte was in Koudum om te praten over de stikstofplannen van het kabinet. Vrijdag gaat Rutte met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, de ministers Christianne van der Wal en Henk Staghouwer en een aantal boerenorganisaties in gesprek over deze plannen.

Vlag op z'n kop

Bij veel boeren valt het aangekondigde stikstofbeleid niet goed, ook niet bij de familie Stokman. Uit protest heeft de familie een 'te koop-bord' in de tuin geplaatst en de Nederlandse vlag hangt er ondersteboven.
De boerderij staat in een 47-procentgebied. De stikstofuitstoot moet dus met 47 procent omlaag. Arjan Stokman vindt dat maar vreemd. "We zitten hier bij een natuurgebied dat nog maar net is toegevoegd aan het kaartje. Ook alle meren zijn toegevoegd, dat is vreemd: die produceren helemaal geen stikstof en die zijn ook niet gevoelig."

"Kaartje is 'ruk'"

De reductiepercentages zijn vastgelegd in een kaartje. "Rutte heeft wel toegegeven dat die kaart op z'n Haags gezegd 'ruk' is. Hij zegt dat ze die kaart heel verkeerd gepresenteerd hadden. Dat vond ik wel mooi, dat hij dat zei."
Toch wil dat niet zeggen dat het probleem snel is opgelost. "Er is vrijdag nog geen uitkomst, maar dat er weer gepraat wordt, is wel een goede zaak. Maar ik zie nog niet veel ruimte dat de plannen helemaal wordt ingetrokken. Er zullen nog niet heel grote veranderingen aankomen, dus de vlag gaat nog niet naar beneden."

'Ook andere oplossingen mogelijk'

Stokman denkt dat stikstof ook wel op een andere manier gereduceerd kan worden. "Het is vreemd dat je een kaartje maakt en zegt: "Dit is het, de provincie gaat het wel even uitvoeren. Je kunt ook zeggen: 'We willen graag stikstof reduceren, wie heeft een idee en wie kan bewijzen dat het werkt?' Dan kun je de stikstof misschien wel reduceren met een beter resultaat."
Stokman heeft die ideeën in het gesprek met Rutte kunnen uitwisselen. "Ik hoop echt dat we hem geïnspireerd hebben. We kijken er heel positief op terug. Het wordt vrijdag nog niet opgelost, maar het was goed om hem enthousiast te kunnen maken."