Onderzoek naar 'congestiemanagement' in Fryslân om elektriciteitsprobleem op te lossen

Zonnepanelen aanleggen © ANP
Op steeds meer plaatsen op het elektriciteitsnet voor het leveren van stroom aan grootverbruikers is de maximale capaciteit bereikt, maakte netbeheerder Liander bekend.
Dat betekent dat er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen voor bijvoorbeeld bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Daarom gaat Liander in twee gebieden onderzoek doen naar het mogelijk toepassen van congestiemanagement: in Makkum en Ryptsjerk.
Met congestiemanagement wordt de ruimte op het elektriciteitsnet zo verdeeld dat zoveel mogelijk mensen er tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Wanneer de vraag naar stroom op een bepaald moment heel hoog is, kunnen grootverbruikers tegen betaling tijdelijk minder elektriciteit gebruiken en terugleveren, zodat er meer verbruikers tegelijkertijd op het net kunnen.

Netuitbreiding nodig

Om het probleem met het leveren van de stroom op te lossen is het nodig om het net te verzwaren en uit te breiden, maar dat gaat lang niet snel genoeg. Steeds meer mensen krijgen daar last van, bijvoorbeeld wanneer de stroom van de zonnepanelen niet kan worden teruggeleverd. "Het kan ook gebeuren dat de lampen gaan flikkeren of dat je bijvoorbeeld je auto niet kan opladen", vertelt een woordvoerster van Liander aan persbureau ANP.
Daarnaast kampt Liander ook met tekorten aan materialen, zoals chips, kabels, draad en meters. "Uiteindelijk krijgt iedereen daar last van. Het begint steeds meer te rammelen en te schuren", zegt de woordvoerster.