Premier Mark Rutte op bezoek bij boer Stokman in Koudum: "Belangrijk om begrip te hebben"

Rutte in Koudum © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Premier Mark Rutte is vanmiddag op bezoek geweest bij de boerderij van de familie Stokman in Koudum. Rutte is daar om te praten over de stikstofplannen van het kabinet.
Rutte doet dit aan de vooravond van het eerste gesprek over de stikstofcrisis tussen bemiddelaar Johan Remkes en een afvaardiging van boerenbelangenorganisatie LTO dat vrijdag plaatsvindt. Ook Rutte en de betrokken ministers schuiven aan bij het gesprek. LTO zal een 'gezamenlijke boodschap' van de agrarische sector overbrengen.
De premier keek met een goed gevoel terug op het gesprek in Koudum. "Dit is een bedrijf dat heel gewetensvol geleid wordt. Er zijn bijzondere omstandigheden per regio. Het is belangrijk om daar beter begrip voor te hebben."
Premier Mark Rutte in Koudum
Al sinds het moment dat de ministers Christianne van der Wal en Henk Staghouwer de plannen voor stikstofreductie in de agrarische sector presenteerden, is er onrust bij veel boeren
Sommigen hebben vragen over wat dit betekent voor hun bedrijf. Anderen vinden de doelen sowieso veel te ambitieus. Ze denken dat ze niet realistisch zijn. Al meerdere keren hebben de boeren geprotesteerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het heeft nog niet geleid tot het herschrijven van de doelstellingen.

Belang fan de keten

"Ik kan geen zorgen wegnemen", zegt Rutte. Toch vindt hij wel dat gesprekken, zoals donderdag in Koudum, zin hebben. "Het verdiept de kennis. Bijvoorbeeld over het belang dat boeren ook in de toekomst een sterke sector hebben en dat daarbij ook een goede boterham verdiend kan worden. En hoe belangrijk de hele keten daarbij is: wat doet de supermarkt? Wat doen anderen?"
Rutte wilde nog niet te veel vooruitkijken op het gesprek dat hij morgen heeft met Remkes en de boerenorganisaties. "Alles wat ik vooraf ga vertellen, draagt niet bij aan het succes van het gesprek."

Duurzaam werken

Bij de familie Stokman op de boerderij proberen ze zo duurzaam mogelijk te werken. Zo heeft het bedrijf een samenwerking met technologische bedrijven om hun innovaties te testen.
Verder heeft het bedrijf onder meer een speciale vloer in de stal, zodat er minder emissies uit de mestkelder naar boven kunnen komen. Ook is er dakisolatie en ventilatie in de stal. Zo is de uitstoot van ammoniak lager.