'Uit de Schaduw' thema kunstroute Open Stal Oldeberkoop

Hergebruikt materiaal voor een kunstwerk van Karin van der Molen in het bos © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Zo'n tienduizend liefhebbers lopen deze dagen weer de jaarlijkse kunstroute door Oldeberkoop. Open Stal is dit jaar voor de 51e keer en het thema is ' Uit de Schaduw'.
Aan de drie kilometer lange route zien de bezoekers beeldende kunst in het klein en ook groter werk op verschillende locaties. In het bos, in ateliers en in de voormalige veevoerfabriek CAV. Het thema heeft te maken met de coronapandemie, maar de kunstenaars hebben het breder opgepakt, zo legt voorzitter Peter Hiemstra uit.
"Er zijn kunstenaars die werken met biodiversiteit. Die vinden dat dat meer voor het voetlicht moet komen. Er zijn kunstenaars die oude gebruikte dingen weer nieuw leven in blazen door daar weer wat van te maken. En er is een kunstenaar die de huid van ouder wordende mensen in beeld brengt."
'Uit de Schaduw' thema kunstroute Open Stal
Tachtig navels van Anneliet van Beelen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Hiemstra noemt de grote portretten van Annemarie Busscher, die in de voormalige veevoerfabriek CAV hangen, als voorbeeld. Daar is ook een bewegend monster te zien, dat gemaakt is van zogeheten e-waste. Het dier bestaat uit resten van computers en keyboards, gemaakt door Marsja van der Ven.
Voorzitter Peter Hiemstra fan Open Stal
Een bijzonder kunstwerk is ook de houten gasboorinstallatie van Arjen Boerstra. Die heeft zijn eigen ingenieursbureau neergezet op de Doevekamp in het dorp. "Hij boort daar naar gas of zoiets. Dat mogen de mensen zelf bedenken", zegt Hiemstra. "Overal in Fryslân zit gas, schijnt het, maar we moeten niet te veel van die boringen hebben. Maar Arjen doet dat op zijn eigen kunstzinnige manier. De installatie is van hout, dus ver komt hij niet."
Houten gasboorinstallatie van Arjen Boerstra © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De kunstwerken van in totaal 37 kunstenaars van Open Stal zijn nog tot en met 21 augustus te zien.