Terugblik op Concours Hippique in Buitenpost: "Het is de goede kant op gegaan"

Een deelnemer in actie op het Concours Hippique © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Tuigpaarden, springen voor een grote prijs en drie kampioenschappen. Op het Mejontsmaveld in Buitenpost konden paardenliefhebbers woensdag weer genieten van het Concours Hippique. Met een gevarieerd programma, veel paarden en volle tribunes was het paardenevenement weer als vanouds.
Bezoekers, deelnemers en organisatoren kijken tevreden terug op het concours. Door corona kon het evenement twee jaar lang niet doorgaan. Daardoor is voorzitter Tiemen Dolfijn zich juist bewuster van hoeveel hij ervan geniet. "Het is niet vanzelfsprekend dat we ieder jaar een concours hebben. Dan sta je er ook wat anders in."

Anders dan in 2019

Met zo'n lange tijd sinds het laatste Concours Hippique is het weer even aanvoelen hoe het ook alweer gaat met de organisatie. Desondanks is het goed gegaan. "Ik ben er uitermate tevreden over. Het is echt de goede kant op gegaan", vindt Dolfijn.
Toch zijn er ook wel wat verschillen te zien ten opzichte van het laatste concours: het terrein is anders ingedeeld en er zit geen overkapping over de tribune. "Dat klopt, we wilden een pas op de plaats maken door corona. We hebben de veilige weg gekozen om eerst niet te investeren in een overkapping. Maar we hebben hem niet gemist vandaag."
Wat er ook anders is dit jaar, is dat de tribunes al aan het begin van de middag goed vol zaten. "Het is een non-stop programma. Iedereen loopt in en uit. Omdat je ook de festiviteiten in en om het dorp hebt, zoals de Natuurmarkt en de Matinee." Uiteindelijk zijn er tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers op het evenement geweest, schat Dolfijn.
Concours Hippique Buitenpost 2022 © RTV NOF
Voorzitter Tiemen Dolfijn over het Concours Hippique

Extra kampioenschap

Dit jaar waren er drie kampioenschappen op het concours. "Uiteindelijk hebben we het kampioenschip 'dames Fries ras' erbij gekregen. Dat wilden we toch graag in Fryslân op de grasmat verrijden", vertelt Dolfijn trots.
De winnaar van dat kampioenschap, Marieke Okkema, is trots op haar overwinning. "Het was superspannend. Het was warm en het wachten was lang. Al met al is het een echte ontlading als je echt kampioen wordt. Dat was fantastisch."

Een kroon op het werk

"We hebben twee jaar eigenlijk niet meer getuigd. Na twee jaar mag je dan weer tuigen en heb je een heel goed paard. Dan wil je het ook heel graag goed doen. Het ging ook goed, en dan is dit echt een kroon op ons werk. Van de eigenaar, en van mij, de trainer", vertelt ze.
Marieke Okkema, winnaar van dames Fries ras
Okkema vond het een spannende wedstrijd. "Het zijn allemaal goede paarden die meedoen. Iedereen wil graag zo'n kampioenschap winnen. Dan worden de dingen echt even 'close call'. En dan moet de arbiter beslissen."
Volgens haar was datgene wat de doorslag gaf, dat ze inspeelde op waar de jury en de arbiter naar kijken. "Ik heb vanaf het begin goede stukken laten zien. We werden allemaal wel wat moe aan het einde, en dan moet je het constante meenemen."