Na twee coronajaren weer Sneekweek, surfers zijn terug

Een eerdere editie van de Sneekweek © ANP
De surfers zijn terug op de nieuwste editie van de Sneekweek en er is een tweede wedstrijdbaan. Die twee dingen zijn nieuw op het watersportevenement dat vrijdag van start gaat.
Bijna zeshonderd zeilboten met zo'n 1.100 zeilers verdeeld over dertig klassen doen de komende week mee aan de 85ste Sneekweek. Liefhebbers moesten vanwege het coronavirus twee jaar lang wachten op deze jubileumeditie van het grote binnenwatersportevenement van Europa.
Het aantal deelnemers is bijna gelijk aan dat van de laatste edities. Vrijdagavond is de officiële opening van de Sneekweek met de vlootschouw en een lasershow. In totaal duurt het zeilevenement zes dagen. De organisatie van de zeilwedstrijden is in handen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

Tweede wedstrijdbaan

Op dit moment is de organisatie bezig met de laatste voorbereidingen op het starteiland. Nieuw dit jaar is een tweede wedstrijdbaan op het water. Daar zullen de Optimisten en de teams van het G-zeilen zeilen, de deelnemers met een beperking.
Trynke Schuurman van de KWS: "We hebben er allemaal zin in"
Verder zijn de surfers voor het eerst na dertig jaar terug op de Sneekweek. Ook zij maken gebruik van de nieuwe, tweede wedstrijdbaan.
De controle op de verkoop van lachgas in Súdwest-Fryslân geldt voor alle zes steden en voor de kernen Makkum, Heeg en Woudsend.