Strenge controle op verkoop lachgas in Sneekweek, boetes tot 50.000 euro

Lachgasballon © ANP
De gemeente Súdwest-Fryslân zal in de komende Sneekweek actief controleren op de verkoop van lachgas. De boetes kunnen oplopen tot 50.000 euro.
Het gebruiken van lachgas is wettelijk nog niet verboden. Daarom maakt de gemeente gebruik van andere, bestaande regelgeving om de verkoop aan banden te leggen. Ze gebruiken daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en ook milieuwetgeving, zo zegt burgemeester Jannewietske de Vries.
Mensen zakten in elkaar in drukke straten of stapten met lachgas op in de auto.
Burgemeester Jannewietske de Vries
Het beleid is in juni van vorig jaar al ingesteld, nadat bij de laatste volledige editie van de Sneekweek in 2019 veel overlast was door het gebruik van lachgas. De burgemeester noemt een paar voorbeelden van wat er toen gebeurde: mensen zakten in elkaar in drukke straten of stapten met lachgas op in de auto. "Dat wil je niet als het heel druk is. En het is levensgevaarlijk."
De gemeente wil dat probleem nu structureel aanpakken, zegt burgemeester Jannewietske de Vries. Zowel de verkoop door particulieren als horecabedrijven zal aangepakt worden. Van deze aankondiging gaat ook preventief in zijn werking, meldt de burgemeester. Zo worden bijvoorbeeld verkoopbalies weggehaald.
Burgemeester Jannewietske de Vries over strenge controles op verkoop lachgas
De Sneekweek begint op vrijdag 5 augustus en duurt tot en met 11 augustus. Iedere dag zijn er zeilwedstrijden op het Snitser Mar. De Sneekweek trekt ook altijd veel jongeren. Die komen voor de gezelligheid op het evenement.
De verscherpte controle op de verkoop van lachgas in Súdwest-Fryslân geldt voor alle zes steden en voor de plaatsen Makkum, Heeg en Woudsend.