Tekort aan personeel, ziekenhuis Sneek sluit operatiekamer: "Dit is dramatisch"

Antonius sikehûs yn Snits © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het Antoniusziekenhuis in Sneek sluit per direct een van de vier operatiekamers voor een maand. Volgens het ziekenhuis zijn er te veel medewerkers ziek.
Er blijven drie operatiekamers open: twee voor geplande ingrepen en één voor spoedoperaties. Het ziekenhuis belt deze en volgende week negentig mensen af. "Dit is dramatisch", vindt Marcel Kuin, voorzitter van de raad van bestuur.
"Dit wil je niet. Dat geldt voor mij en voor alle medewerkers in de zorg. Je wilt mensen helpen, maar je bent met handen en voeten gebonden."
De planning voor de periode daarna moet nog worden bekeken.
Marcel Kuin, voorzitter raad van bestuur van het Antoniusziekenhuis in Sneek
Het ziekteverzuim is de laatste tijd weer sterk toegenomen. Daardoor zijn er niet genoeg zorgverleners beschikbaar, ook al heeft het ziekenhuis wel maatregelen getroffen, volgens Kuin.
"We hebben medewerkers gevraagd om meer uren te draaien. We hebben al eerder bedden gesloten om personeel te sparen en we doen veel meer telefonisch en digitaal."

'Structureel anders werken'

Om de werkdruk niet te hoog op te laten lopen, neemt het ziekenhuis nu het besluit om één van de operatiekamers te sluiten. Kuin sluit niet uit dat er meer sluitingen zullen volgen bij een mogelijke nieuwe coronagolf.
"Dat betekent dat je structureel anders moet werken. Patiënten meer buitenshuis helpen, als dat kan. Alleen opnemen als het echt nodig is en meer samenwerken met andere ziekenhuizen. Maar we maken ons wel zorgen over dit najaar."

Kamervragen

Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld over de sluiting van een operatiekamer in het Antoniusziekenhuis. Lilian Marijnissen van de SP wil van de minister weten wat hij er van vindt en wat hij eraan kan doen.