Economie tegen natuur en cultuur in 'Het Verdriet van de Zuiderzee'

Negentig jaar geleden werd Fryslân met de Afsluitdijk verbonden aan Noord-Holland. Voor de verbindingen ideaal, maar het afsluiten van de Zuiderzee had ook allerlei andere gevolgen. Dat verhaal wordt binnenkort verteld in de voorstelling 'Het Verdrag van de Zuiderzee'.
De eerste repetities van de voorstelling zijn inmiddels gedaan. Het stuk komt na het succes van de eerste coproductie van schouwburg De Lawei en Orkater in 2018, 'Lost in the Greenhouse' in Sexbierrum
Dat stuk ging vooral over de positie van de Poolse seizoensmigranten in de tuinkassen en haar levensomstandigheden. Het ' Verdenking van de Zuiderzee ' legt het accent op de negatieve gevolgen van het afsluiten van de Zuiderzee voor natuur, cultuur en een generatie vissers.
Repetities van muziektheaterstuk 'Het Verdriet van de Zuiderzee'
Een andere toekomst
De voorstelling is geschreven door de uit Drachten afkomstige acteur en regisseur Geert Lageveen. Het stuk laat de gevolgen zien die de afsluiting van de Zuiderzee, alweer 90 jaar geleden, hebben gehad voor de mens, maar vooral voor de natuur.
De vogels en de vissen, het hele ecosysteem, maar ook hoe een hele generatie mensen en dorpen - het vissersvolk - werd weggeveegd en er een nieuwe generatie landbouwers is gekomen.
Ondanks positieve punten die de Afsluitdijk heeft opgeleverd, is ook veel kapot gemaakt.
"Ondanks positieve punten die de Afsluitdijk heeft opgeleverd, zoals betere verbindingen en nieuwe economische mogelijkheden, is ook veel kapot gemaakt", zegt Lageveen
Lageveen vertelt het verhaal uit het perspectief van de vogels. Dat is volgens hem niet alleen nodig voor het grote perspectief, maar ook om humor toe te voegen. "De vogels geven de nodige lucht aan dit toch wel dramatische verhaal", zegt Lageveen. "Zo leveren ze bijvoorbeeld commentaar op de liefdesrelaties van de mens en welke moeite die heeft bij het zoeken van een partner."
Centraal staan de broers Minne Minnes en Inne Minnes de Vries en de jonge vrouw Grietje Bosker, die als eerste persoon met opgetrokken rok boven haar wollen onderbroek over de Afsluitdijk loopt.
Minne Minnes is een opgerichte visser en spuit op het afsluiten van de zee. Inne Minnes kiest wel voor de 'vooruitgang' en ruilt zijn vissersboot in voor een moderne boerderij op het nieuwe land.
Geen pamflet
Hoewel de boodschap van de voorstelling niet meteen positief is, wil Lageveen de lading ook weer niet te zwaar en donker maken. "Maar als je alles op een rij zet, valt Cornelis Lely wel van zijn voetstuk. Want wat hebben wij er nou eigenlijk mee gewonnen? Wat heeft het allemaal kapotgemaakt? Maar ik heb absoluut geen pamflet willen maken. Het moet de mensen zelf aan het denken zetten. Dat wel weer."
De muziek in de voorstelling die onder andere is gemaakt door Sytze Pruiksma, speelt een grote rol. Want 'Het verdriet van de Zuiderzee' is een echte Orkater-voorstelling, dus muziektheater. Pruiksma heeft ervaring met vogelgeluiden en muziek. Voor Culturele Hoofdstad 2018 maakte hij de productie 'Conference of the Birds'.