Voor het eerst wolvenwelpen gesignaleerd in het zuidoosten van Fryslân

Archieffoto van twee wolvenwelpen © ANP
Voor de eerste keer zijn er wolvenwelpen gezien in het zuidoosten van Fryslân. Uit monitoring blijkt dat er drie wolvenwelpen rondlopen in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân.
Dit is de eerste keer dat er welpen in dit territorium zijn gezien. Eerder deze zomer zijn er al welpen ter wereld gekomen op de Midden- en Noord-Veluwe.
De welpen zijn waarschijnlijk jongen van het wolvenpaar dat de afgelopen maanden regelmatig samen op wildcamera's is gespot.
Bekend is dat het vrouwtje uit Barnstorfroedel vandaan komt, in Nedersaksen (Duitsland). In april vorig jaar werd zij voor het eerst in Nederland gezien. Waar het mannetje vandaan komt, is niet bekend. Hij werd in september voor het eerst in ons land gezien.
Wolven laten zich ook al langer in onze provincie zien. Nadat in april 2018 een aantal schapen doodgebeten werd bij Boijl, kwam na DNA-onderzoek voor het eerst vast te staan dat de wolf in onze provincie actief was.

Verstoring voorkomen

Mensen worden opgeroepen om de toegangsregels in de natuurgebieden op te volgen, zodat de jonge dieren zo weinig mogelijk worden verstoord. Welpen zijn in de eerste maanden erg gevoelig voor verstoring. Ook kan de aanwezigheid van mensen ervoor zorgen dat de ouders niet bij hen durven te komen.
Wie een wolf tegenkomt, wordt gevraagd afstand te houden een foto of video in te sturen via het Wolvenmeldpunt.