In Súdwest-Fryslân kun je voortaan ook boa's op de waterscooter treffen

Een boa op een waterscooter © LEO Middelsé, Larissa Lokenberg
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa 's) in de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen voortaan gebruik maken van een waterscooter om ook op het water de veiligheid te handhaven.
Vanuit de boa's kwam de vraag om op een meer flexibele manier te kunnen werken. Ze hadden al een snelle boot die in overleg met de politie te water wordt ingezet. Nu is er dus een proef met de waterscooter.
Een boa op een waterscooter © LEO Middelsé, Larissa Lokenberg
Wethouder Michel Rietman is er blij mee. "Als gastvrije gemeente ontvangen we heel veel watersporters. Om hen een veilig gevoel te geven, is handhaving nodig. We hebben een mooi handhavingsteam, maar die is vooral op de vaste wal actief. We verplaatsen ons nu ook naar het water. Want daar gebeurt ook wel wat."
De gemeente Súdwest-Fryslân heeft 330 km² water. De waterscooter is een uitkomst voor de slecht bereikbare wateroppervlaktes. Op de grotere meren kan vooral de boot van het team worden gebruikt, de Stormer.
Wethouder Michel Rietman van Súdwest-Fryslân
"Hiermee kunnen de handhavers onder bruggen door en in de wijken actief zijn", volgens Rietman. "En een handhaver op een waterscooter is veel beter aanspreekbaar dan in een boot, dus ik verwacht positieve feedback van onze inwoners en gasten."
De boa's krijgen les en instructies om goed met de waterscooter om te gaan en er wordt met de waterpolitie afgestemd wie wanneer in actie komt. Een echte lakmoesproef volgt tijdens de Sneekweek. "Dan hopen we zo'n 350.000 gasten te ontvangen."